Máte problém s alkoholem? Zjistěte to

Večer si dáte sklenku vína nebo pivo, přes zimu neodoláte svařáku, grogu či punči, na oslavách rozhodně neabstinujete a v čase předvánočních večírků jsou vaše návraty domů velmi bujaré. Je to všechno v normě nebo byste se rychle měli krotit, protože vás začíná ovládat démon alkohol?

Alkohol je velmi zrádný – občas si dáme sklenku či víc, bereme to jako příjemný relax, pohodové zakončení náročného dne nebo jako vzpruhu. Málokdo si umí představit posezení s přáteli bez aspoň trošky alkoholu. Jenže to, co si myslíme, že ovládáme, může nenápadně začít ovládat nás. A zahráváme si tak se závislostí na alkoholu, což není žádná legrace.

Pijeme často a hodně

Češi rozhodně nejsou národem abstinentů. Podle různých průzkumů pije alkohol denně či obden téměř pětina Čechů. Přitom ve statistikách vychází, že průměrný Čech vypije okolo 10 litrů čistého alkoholu ročně. A nejde tady o pivo, víno či jiné „lehké“ alko, což je dost varovné, takže bychom se nad tím, co a jak často pijeme, měli začít zamýšlet.

Sklenka nevadí

Podle odborníků rozhodně nevadí sklenka vína či jedno pivo denně. Ale pokud si obden dáte láhev vína nebo každý večer několik piv a život bez alkoholu si už neumíte představit, někde je chyba.

Nejde přitom jen o sociální důsledky pití – v opilosti se chováme jinak než běžně, někdo je agresivní, jiný dělá hlouposti, někdo toho poví víc, než by chtěl, a tak to odnáší v první řadě náš rodinný, pracovní a společenský život. Alkohol navíc ničí i nás samotné – ohrožuje naše srdce, ničí játra, u žen zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu, narušuje psychiku.

Nelžete sami sobě

Nevíte, jestli máte s alkoholem problém, nebo jste pořád ještě v normě? Tak se nad tím zkuste zamyslet. Jak se cítíte, když déle nepijete? Svírá vás neodolatelná touha po alkoholu? A když naopak sáhnete po pití, jste v pohodě nebo se za své počínání stydíte a snažíte se ho před svým okolím maskovat? A jste vůči alkoholu odolnější než dříve – tedy trvá vám déle, než se opijete?

Uvědomte si, že alkoholik není neurvalý ztroskotanec, který na sebe nedbá a nic ho nezajímá. Alkoholikem se může stát úspěšný manažer, vzorný otec od rodiny či kdokoliv jiný. Překročit tu tenkou hranici je totiž velmi snadné – návrat za ni je už ale mnohem těžší a bez silné vůle a pomoci rodiny se to zvládá jen těžko. Takže lepší je omezit to, dokud je ještě čas.