Káva na kocovinu? To je to nejhorší, co můžete udělat

Poradíme vám jak na kocovinu. 

Tělo zažívá těžkou dehydrataci

Základním kamenem úrazu je dehydratace. Alkohol má totiž diuretické, tedy odvodňující účinky. Čím více alkoholu vypijete, tím je vaše tělo dehydrovanější. Zároveň se také tolik nevyspíte, protože i během noci zřejmě budete muset chodit na záchod.

 

Dehydratace je právě to, co způsobuje tu nesnesitelnou bolest hlavy. V horším případě i závratě a zvracení.

 

Dehydrataci je třeba čelit už při večerní zábavě a prokládat alkoholické nápoje vodou. Ráno mějte u postele připravenou sklenici vody, nebo ještě lépe minerálky. Ačkoliv káva je zažitým lékem na kocovinu, opak je pravdou. I káva totiž odvodňuje a dehydrataci vašeho těla jen zhorší. 

 

Dodat tělu všechny látky a tekutiny, o které během noci přišlo, je tím jediným a zaručeným lékem, jak se rychle zbavit kocoviny.

Jak se projeví nedostatek minerálů a cukru

Díky přehnanému odvodňování přichází tělo i o cenné minerály, a to hlavně sodík a draslík. To má za následek zúžení cév, zvýšení krevního tlaku a nepříjemné bušení srdce. Zároveň způsobuje nevolnost a pocení. 

 

Kromě minerální vody můžete ztracené minerály dostat do těla i jídlem. Vzhledem k možnému podráždění žaludku v důsledku zvýšené koncentrace žaludečních šťáv doporučujeme banány, silný hovězí vývar nebo pečivo s avokádovou pomazánkou. Takové potraviny byste měli i při velkém podráždění “udržet”.

 

Jak zastavit zvracení při kocovině

Pokud se vám nedaří zastavit zvracení, pomocníkem by vám mohly být colové nápoje. Obsahují totiž kyselinu fosforečnou, která pomáhá žaludek zklidnit. Rozhodně ale sladký nápoj pouze usrkávejte. Velké množství vypitého perlivého nápoje by mohlo mít opačný účinek.

 

Sladká limonáda vyrovná i hladinu cukru. Při častém močení totiž tělo vylučuje i glukózu. Tím tělu dodáte energii a snadněji si poradíte s únavou.

Kocovina může končit úmrtím

Zdravému člověku jeden výjimečný alkoholový večírek dlouhodobě neublíží, ale na pozoru by se měli mít lidé se srdečními chorobami a problémy s játry. Velká kocovina totiž může končit i úmrtím, způsobeným minerálovou dysbalancí nebo srdeční arytmií.

Může být alkohol zdraví prospěšný?

Malé množství alkoholu (což odpovídá asi 4 dl vína u mužů a 2 dl vína u žen) může mít na zdravého člověka i dobré účinky. Víno, bohaté na flavonoidy, totiž zmenšuje riziko srdeční příhody. Lidé s nemocemi slinivky a jater by se ale měli v rámci svého zdraví rozhodnout pro 100% abstinenci.

 

Číst dál:

Nápady na zdravé silvestrovské pohoštění

Chcete hubnout zdravě? Vsaďte na přerušovaný půst 14/10

Může za pivní břicho opravdu pivo?