Rozhozené zažívání a pálení žáhy po Vánocích? Pomůže kefír i avokádo

Vánoce a Silvestr jsou časem, kdy naše zažívání trpí nejvíce. Cpeme do sebe spousty cukroví, čokolády, chlebíčků a dalších pamlsků a často se nedokážeme krotit. Po Novém roce se tak naše trávení jen těžko vzpamatovává a mnoho z nás začnou trápit rozličné potíže. Jak si tedy zažívání napravit a zase být fit a v pohodě?

Pokud patříte mezi ty, kteří v posledních týdnech spořádali nepřeberné množství jídla a plácali páté přes deváté, nejspíš právě teď řešíte, jak svému tělu zase napomoci k normálnímu stavu. V první řadě to chce pevnou vůli – zapomeňte na ono nekonečné mlsání a vraťte se k vyvážené stravě, ideálně k pěti porcím jídla denně v pravidelných časových rozestupech. Nezapomínejte na vlákninu a to ani na jeden z jejích dvou druhů. Dopřejte si zakysané výrobky - třeba takový kefír umí se střevní mikroflórou téměř zázraky. Myslete i na pravidelný pohyb. Také ten totiž rozhodně pomáhá k nastartování či obnovení správného metabolismu a zažívání.

Pomohou i bylinky

Pokud vás žaludek i přesto trápí, sáhněte po bylinkách a uvařte si z nich čaj, případně si kupte čaj na zažívání v lékárně. Vhodný je heřmánek, případně zázvor. Pakliže máte po vánočních orgiích problém spíš se střevy a pravidelným vyprazdňováním, pomůže vám vláknina. Doporučuje se také meruňkový kompot, případně sušené švestky. Nebo si v lékárně kupte psyllium, které vašim střevům zaručeně uleví. Existuje spoustu přírodních tipů, jak opravit rozhozené zažívání a u každého funguje něco trochu jiného.

Zklidněte žáhu

Konzumací mastných a tučných jídel také často trpí naše žáha, která pak pálí. Není nic příjemného, když se nám žaludeční kyseliny vracejí zpátky do krku. Zaručeným českým receptem na pálení žáhy je vypít sklenici mléka, ale můžete si udělat i odvar z červené řepy nebo zkusit vymačkat a vypít šťávu ze syrových brambor. Na pálení žáhy pomáhá i avokádo. Ovšem úplně nejlepší je snažit se problémům s pálením žáhy předcházet a vyhýbat se jídlům, která vám pálení způsobují.

Článek publikován 16.1.2018, aktualizován a doplněn 26.12.2019