Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jak na pálení žáhy

Každý z nás ten nepříjemný zážitek občas prožije. Kdesi v hrdle cítíme nepříjemný pálivý pocit, který se nedá jen tak zahnat. K tomu je nám obvykle těžko od žaludku a téměř nic nepomáhá. Pálení žáhy.

Proč vzniká pálení žáhy

Pálení žáhy souvisí s překyselením žaludku a s vracením se žaludečních šťav zpět do jícnu. Při něm kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a vzniká tak známý nepříjemný pocit.

Pomiňme nyní nemoci a těhotenství a zaměřme se na pálení žáhy související s životním stylem. Takovému pálení žáhy totiž můžeme snadno kompletně předejít. Vracení žaludečních šťav do jícnu můžeme ovlivnit tím, jak se stravujeme i jak se staráme o své tělo.

Za běžných okolností brání návratu žaludečních šťav zpět do jícnu svěrač mezi žaludkem a jícnem. Jeho funkce ale může být oslabena. A to např. alkoholem, tabákem nebo léky, které uvolňují napětí svalů, a tedy mají vliv i na pevnost sevření. I to je jeden z důvodů, proč nás po večírku, kde jsme více pili, může pálit žáha.

Žaludeční šťávy mohou být vytlačovány zpět do jícnu také v případě, že si dopřejeme velkou porci jídla najednou. Stejně tak v případě, že jíme nepravidelně. Žaludek pak na porci jídla není dostatečně připraven a je donucen produkovat rychleji větší množství žaludečních šťav. Nesmíme zapomenout také, že večer metabolismus i fungování trávicího systému zpomaluje a velká porce jídla snadněji vyvolá pálení žáhy.

Podobně tomu je i v případě, kdy si dopřáváte těžko stravitelná smažená nebo mastná jídla. I tehdy je žaludek donucen pokoušet se tato jídla více natrávit - a snaží se o to právě pomocí produkce žaludečních šťav. Ty pak mohou snáze uniknout zpět do jícnu a způsobit pálení žáhy.

Hlídejte si také svou váhu - během nadváhy vzniká na žaludek obalený tukem větší tlak, což má za následek častější vracení žaludečních šťáv do jícnu. Podobně se ale šťávy mohou vracet i u hubených osob, a to zejména během stresových situací, kdy se v důsledku stresu žaludek stáhne.

Jak předcházet pálení žáhy

Nyní, když jste zjistili, jaké jsou příčiny pálení žáhy a co ho způsobuje, dokážete pravděpodobně sami odhadnout, jak se mu dá předejít. Nejlepší prevencí je zdravý životní styl. A to jak pravidelný zdravý pohyb, který zajistí udržet si normální váhu, tak rozumný jídelníček, který dokáže správně podporovat trávení. Je dobré dbát na pravidelnost v jezení a hlídat si velikost porcí. Právě tyto dva faktory mohou nejsnadněji pomoci předcházet pálení žáhy.

Jak léčit pálení žáhy

Pokud ze zmíněných důvodů k pálení žáhy dojde, neexistuje rychlá a snadná úleva. Obvykle pomáhá vypít sklenici čisté vody, abyste spláchli žaludeční štávy z jícnu a uklidnili podrážděnou sliznici. Pomáhá také vypít sklenici vody s rozpuštěnou jedlou sodou, která snižuje kyselost žaludku. 

Podobně je dobré při pálení žáhy neodpočívat vleže, kdy se šťávy mohou snadněji vracet ze žaludku do jícnu a ještě více podráždit sliznici.

Nejlepším lékem je ale samozřejmě prevence. Zdravý životní styl, pravidelný pohyb a rozumné stravování jsou cestou, jak předcházet nepříjemnému pocitu pálení žáhy. Stejně tak omezit konzumaci alkoholu a nekouřit je prevencí, která vás od pálení žáhy může ochránit.

Co vy na to?