Máte zarudlá víčka? Pomůže i masáž

Co může být příčinou zarudlých víček?

Na úvod musíme upozornit, že přesnou příčinu vám pomůže určit váš lékař. My můžeme pouze uvést obvyklé příčiny, ale nedokážeme tu přesnou určit přímo pro vás. 

Alergie se projevuje různými způsoby a jedním z nich je právě i zarudnutí víček. Často tento příznak bývá doprovázen i opuchnutím víček. A pozor - alergie nemusí být nutně na prach nebo pyly. Zarudlá víčka mohou být projevem alergie třeba právě na kosmetiku, kterou používáte!

Nevyspalost může být další příčinou zarudlých víček. A to poměrně častou.

Zánět očí, víček nebo spojivek naštěstí není tak častý jako třeba nevyspalost, ale právě toto onemocnění se projeví právě na vašich víčkách. K tomu se ale obvykle přidává pálení očí, světloplachost, svědění nebo pocit písku v očích. Zde rozhodně vyhledejte lékaře.

Jak ulevit zarudlým víčkům?

Nechte oči více odpočívat!

Může to znít jako klišé a rada, kterou byste si dokázali odvodit sami, ale pro oči i víčka je odpočinek nejlepší regenerace. Omezte dívání se do monitoru, odložte mobil a knihy, vypněte televizi. Alespoň na jeden den nechte oči, ať se dívají do dálky - vyražte třeba na procházku. Moderní technika oči hodně namáhá už jen tím, že "zapomínáme" mrkat. Oči jsou pak suché, ochranná slzná vrstva mizí a oči včetně víček se snadno podráždí.

Detoxikační den byste očím měli dopřát co nejčastěji. Zejména, pokud pracujete na počítači nebo používáte často mobil.

Dopřejte víčkům masáž!

Pokud máte zarudlá víčka, můžete je zkusit léčit pomocí masáže. Díky ní se víčka pořádně prokrví a zároveň pročistíte slzné žlázy. Pomůžete jim tak správně fungovat a chránit oko.

Masáží ale nemyslíme pouze promnutí očí, to samotné moc nepomůže. Správné provedení je v tomto případě důležité, stejně jako počádná hygiena! Čisté ruce a čistá voda jsou právě tady nepostradatelné.

K samotné masáži: Uchopte mezi palec a ukazováček kousek horního okraje spodního víčka a mírně zmáčkněte. Takto promasírujte kousek po kousku víčko od jednoho okraje k druhému. Zejména na začátku je možné, že se občas uvolní trochu mazu a ten pak trochu zastře pohled. Je proto důležité si na konci masáže pořádně umýt ruce a oko pak propláchnout čistou vodou nebo umělými slzami, aby se nečistoty dostaly pryč. 

Masaž byste víčkům měli dopřát vždy ráno a večer a důležité je několik týdnů vytrvat. Poté by mělo zarudnutí víček začít mizet.