Víte, jak a kdy správně večeřet?

Každý, kdo se někdy snažil hubnout, stál před touto složitou otázkou – v jaký čas nejlépe večeřet a jaké jídlo je nejvhodnější? Zdá se to být jednoduché, ale opak je pravdou. Poradíme vám, jak dobře zvládnout toto poslední a nejdůležitější jídlo dne.

Při správné životosprávě se doporučuje jíst pětkrát denně v menších porcích. Všechna tato jídla jsou důležitá, ale nejpodstatnější je právě večeře, protože se díky ní musíme najíst tolik, aby nás do rána netrápil pocit hladu. A zároveň se nesmíme přejíst. Někdo tvrdí, že poslední jídlo dne by mělo být okolo páté hodiny večer. Jiní doporučují večeřet hodinu až dvě před ulehnutím. Podobně se liší i rady ohledně toho, co si k večeři dávat. Jak to tedy je? 

3 hodiny před spaním

Nejprve si řekněme, jak je to s tím časem večeře. Dávat si ji v pět hodin je podle odborníků nesmysl, protože vás bude trápit hlad a budete si muset dát ještě druhou večeři, abyste se nepřeplácávali nezdravými dobrotami. Ideální je večeřet zhruba tři hodiny před spaním. Pokud si tedy chodíte lehnotu v deset, najezte se kolem šesté až sedmé hodiny. 

Sacharidy a bílkoviny

Také není pravda, že večeře by měla být studená a stále si podobná, kvůli čemuž vám jídlo brzy přestane chutnat a zevšední. K večeři si můžete dávat takřka cokoliv, co odpovídá vašim představám o zdravém jídle a co vás zároveň dostatečně nasytí. Neomezujte se na malinkou porci, když víte, že za hodinu budete mít zase hlad. Podstatné je, aby vaše večeře obsahovala jak bílkoviny, tak také kvalitní tuky a hlavně sacharidy. Právě na ty se často zapomíná, ale jsou velmi důležité a najdeme je například v pečivu.

Tipy na večeři

Pokud se vám nechce vařit, dejte si k večeři pečivo – tmavé či celorznné a vícezrnné, zkrátka na jaké máte chuť. Na něj si dejte šunku, nízkotučný sýr, obložte ho nakrájenou zeleninou, dejte si zdravou pomazáku, uvařte si vajíčko. A nebo si udělejte zeleninový salát, do něhož klidně taktéž přidejte vejce, šunku, sýr či těstoviny.

Dáváte-li přednost teplé večeři, mějte na mysli, že by měla být méně vydatná než oběd. Vhodné je dát si libové maso či rybu, případně si udělat polévku. Nezapomínejte na přílohu, i když si jí nedávejte tolik. A ideální je doplnit jídlo opět nějakou zeleninou.