Recept: maminčina bílá zelňačka

Zelná polévka je pro zimní počasí doslova stvořená. Obsahuje plno vitamínů a chuti. Navíc je dost sytá i na hlavní chod. Pokud ji chceme ale ještě o kousek vylepšit, připravíme její bílou variantu. A jak jinak, než správně dietní.

Co budeme potřebovat?

  • 500g kysaného zelí
  • 3 větší brambory
  • mléko
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 klobása
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Brambory si nakrájíme na menší kousky a dáme vařit v osolené vodě. Musejí se vařit samostaně bez zelí. Při vaření společně se zelím by zůstaly na povrchu tvrdé.

Nic naplat, i dietní varianta musí chutnat a o chuť se v našem případě postará klobása. Tu si nakrájíme na menší kousky a opražíme ve větším hrnci. Není třeba přidávat žádný tuk, v klobáse je ho dost, a tak použijeme ten. Jakmile je klobáska na povrchu hezky křupavá, přidáme kmín, bobkový list a překrájené zelí. Orestujeme, zalijeme vodou a necháme vařit přibližně 15 minut - tak aby zelí bylo hezky "na zkus".

Teď už jen slijeme vodu ze zelí a místo ní zelí zalijeme mlékem. Trošku mléka si ale necháme bokem a v něm rozmícháme lžíci mouky. Tento mix pak do zelí hezky přidáme. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme provařit už společně s brambory.

Máme hotovo a můžeme servírovat. Pro labužníky doporučujeme navrch lžičku kysané smetany, ale v dietě se jí raději vyhněte.