Jsou dia potraviny dietní? Kdepak!

Lidé trpící cukrovkou si v dobré víře kupují nejrůznější potraviny s označením dia a mají pocit, že pro své tělo a zdraví dělají to nejlepší. Po těchto výrobcích často v dobré víře sahají i úplně zdraví lidé snažící se jíst lépe. Ale je to leckdy ta nejhorší volba.

Když na nějakém výrobku čteme nápis dia, máme hned pocit, že obsahuje minimum cukru a že jím nijak neohrožujeme své zdraví – ba naopak, že tím svému tělu jen prospějeme. Je to přece logické, ne? Jenže v tom se právě pleteme, protože odborníci i vědci dokázali, že mnoho takových potravin označených jako „dia“ vůbec zdravých není. Naopak kvůli nim své zdraví ohrožujeme a zvyšujeme až o 40 procent riziko, že onemocníme cukrovkou. Jak je to možné?

Klamavé nápisy

Když si koupíte diapárek, myslíte si, že je v něčem lepší než obyčejný párek? Pokud ano, mýlíte se. Naopak, jeho složení je úplně stejné, ne-li horší. A týká se to i mnoha dalších podobně označených výrobků. Vědci varují, že takové produkty mnohdy nesou jen klamavé nápisy, aby zlákaly důvěřivé zákazníky, ale naše zdraví ohrožují úplně stejně, nebo dokonce víc než podobné „nedia“ výrobky.

Jak už jsme uvedli výše, jejich častou a zvýšenou konzumací ohrožujeme své zdraví a riskujeme onemocnění cukrovkou, nebo, máme-li už cukrovku, její zhoršení.

Lepší normální než dia

Kdo se musí nebo chce vyhýbat cukru, měl by si pečlivě číst složení každého produktu, který kupuje. A to i toho, který se tváří jako velmi zdravý. To, z čeho se produkty skládají, nás totiž může velmi a nemile překvapit. Kdo věří marketingovým tahům výrobců, může hořce litovat. Podle odborníků označení dia rozhodně neznačí totéž jako dietní. A lékaři zabývající se diabetologií dokonce doporučují, že je lepší jíst normální jídla než ta dia. Takže se v obchodě zkuste trochu pozdržet a pečlivě se dívejte, co kupujete, ať na to zbytečně nedoplatí vaše zdraví.