Recept: steak z hovězí svíčkové

Co budeme potřebovat?

  • 2 kusy steaku
  • olivový olej
  • kousek slaniny nebo špeku
  • sůl
  • pepř
  • alobal

Jak na to?

I když jsme v úvodu psali, že maso nemá žádný nadbytečný tuk, my přece jen nějaký chceme. Ten nejlepší steak totiž má jemné mramorování, které dodá steaku právě tu nejlepší chuť. STejně tak u hovězího masa neplatí, že čerstvé je nejlepší. Kvalitní steak je potřeba koupit vyzrálý. Neznamená to, že chceme staré maso. Proces stařená masa je hotová věda a správě tento proces probíhá za přísně kotrolovaných podmínek. I proto se cena takového masa dokáže vyšplhat opravdu vysoko.

Možná vám to ze začátku přijde zbytečné, ale když jednou vyzkoušíte různé druhy masa. Jako je například Angus, uvidíte, že i druh zvířete, za jakého maso pochází, udělá divy.

Teď už se ale pojďme podívat rovnou na přípravu, která sice znamená málo ingrediencí, ale postup není tak úplně snadný.

Pokud jsme nekoupili už hotový steak, nakrájíme maso na přibližně 2cm tlusté steaky. Odstraníme blány a případný tuk a maso necháme být. Důležité je, že maso musí mít, při překládání na gril, pokojovou teplotu. Takže se vůbec nebojte nechat maso venku z lednice delší dobu.

Pokud máme vše připraveno, můžeme maso dát na rozpálený gril, který jsme potřeli kouskem špeku. Maso nijak neochucujeme, ani do něj nepícháme vidličkou. Zkrátka jej necháme na grilu, dokud s ním nejde pohnout (odlepí se z mřížky), pak už jen otočíme a doděláme do požadovaného stupně propečení.

Nyní maso položíme na kus alobalu, posolíme, opepříme na hrubo mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem. Zabalíme a necháme cca 5 minut odpočívat, buď na vyšší mřížce vypnutého grilu, nebo v rozehřáté troubě.

Kvalitní kus masa si zaslouží i kvalitní úpravu, proto se snažte nic neuspěchat a vychutnejte si i samotnou přípravu.

Podávat můžeme například s vynikajícím čočkovým salátem.