Naučte se správnému držení těla, vyhnete se bolesti

Zatímco v mládí se cítíme fit a máme pocit, že všechno zvládneme levou zadní, s přibývajícími lety je na tom naše kondice čím dál hůř. A přidávají se různé zdravotní neduhy. Mnoho z nich si ale způsobujeme sami, a to nejen špatným životním stylem, ale například i nesprávným držením těla.

Špatné držení těla je značný problém, i když si to mnohdy neuvědomujeme. A když si to konečně uvědomíme, je už zpravidla pozdě. Přitom tento zlozvyk trápí mnoho z nás. Hrbíme se u televize. Neumíme stát vzpřímeně, ale hrbíme se. Nosíme těžkou kabelu přes jedno rameno a nakláníme se tak na jednu stranu. Díváme se na televizi do strany a namáháme si tak krční páteř. Při sezení si pravidelně dáváme nohu přes nohu. Špatných pozic je nespočet a, ruku na srdce, každý z nás určitě alespoň jednu dělá, a to i když matně tuší, že si tím škodí. 

Gradace problémů

Co v počátcích nevadí, to nás může v dalších letech nepříjemně dostihnout. Pokud totiž některý z pohybových zlozvyků děláme neustále, odrazí se to na našem zdraví. Svalstvo těla je dělané na to, aby bylo v rovnováze. Ale protože ho přetěžujeme, rovnováha se naruší, svaly se zkracují více, než by měly, a časem se to odrazí dokonce i na našich kloubech, které jsou tak náchylnější k degeneraci.

Začnou nás postupně bolet záda, za krkem, klouby. Přemýšlíme, čím to je a kde jsme si kterou část těla namohli. A dlouho nám nedochází, že to je výsledek právě dlouhodobého nesprávného držení těla.

Pomozte si sami

Pokud vám najednou dochází, že se tento problém týká i vás, nemusíte ještě věšet hlavu. Nikdy není pozdě na nápravu a stejně jako s každým zlozvykem, i s tímto můžete zatočit. Ale není to snadné. V první fázi si musíte uvědomit, kdy co děláte špatně a pokusit se stát či sedět správným způsobem – někdy je to nepohodlné, někdy nepříjemné, někdy to může dokonce bolet. Ale pokud vytrváte, vaše tělo vám poděkuje. A brzy se z tohoto „cvičení“ stane běžný návyk, takže najednou budete stát, sedět a hýbat se tak, jak máte. A pokud to stále nejde, může vám pomoci odborník, například fyzioterapeut, který vám doporučí i vhodný trénink.