Pracujete i večer? Zaděláváte si na pořádný problém

Dnešní doba nahrává workoholismu

Zejména pokud pracujete na manažerské pozici, je poměrně snadné sklouznout k tomu, že pracovní telefonáty vyřizujete kdykoliv a kdekoliv. Mobilní telefon je přeci od slova "mobilní", a tak ho máte stále s sebou. Večer pak kontrolujete pracovní emaily a odpovídáte na ty "urgentní". Tedy v překladu na ty, které sice považujete vy za urgentní, i když takové nemusí být. V dnešní době je přeci snadné být dostupný neustále a pro všechny. Vždyť i vy sami očekáváte reakci ostatních ideálně okamžitou. Není pak divu, že abyste měli pocit, že jste se přizpůsobili době, věnujete se práci i v soukromém čase.

Proč je práce večer nebezpečná?

Jednoduše proto, že po celém dnu v práci a ve stresu potřebuje tělo i mozek chvíli odpočinku. Hlavně mozku byste tak večer měli dopřát jiné podněty než "čučení" do počítače a přemýšlení nad prací, která je do jisté míry u každého spojená se stresem.

Mozek totiž potřebuje vypnout a získat podněty z jiných oblastí, aby se nezačal jednostranné zátěži bránit. Pokud tomu tak není, po nějakou chvíli se bude snažit zlepšovat. Po nějaké době ale začne stávkovat a pokud mu nedopřejete odpočinek, může u vás snáze dojít k syndromu vyhoření.

Sociální aspekt

Kromě rizika syndromu vyhoření je tu ještě jedno podstatné nebezpečí. Večer, kdy obyčejně všichni tráví čas se svými blízkými či kamarády - ať už doma s rodinou, v posilovně nebo třeba s kolegy "u piva", upřednostníte radši práci. Ztrácíte tak cenný čas, který byste jinak věnovali upevňování vztahů. Krátkodobě to může přinést pocit uznání, že se věnujete práci naplno. Dlouhodobě ale hrozí, že přijdete o kamarády nebo v horším případě i ztratíte blízký kontakt s rodinou.

Jak tomu předejít?

Naprosto striktně oddělte čas strávený v práci přes den od času, který je vyhrazen pro odpočinek nebo rodinu. Pokud ho nutně nepotřebujete, vypněte služební mobil a naučte se nekontrolovat pracovní emaily ve dne v noci. Ona ta odpověď na email obdržený těsně před odchodem z práce počká do rána.