Negativní zprávy nás otupují. Nedávejte jim tolik prostoru

Špatné věci se nedějí stále

Debatu o tomto fenoménu před pár lety otevřela kniha jednoho ze špičkových dánských novinářů, Ulrika Haagerupa, šéfredaktora zpravodajství veřejnoprávní televize DR, nazvaná Constructive News. Ten v ní tvrdí, že diváci jsou kvůli některým typům zpráv, které jsou jim denně servírovány, otupělejší. Letecké neštěstí nás dříve doslova šokovalo, dnes zprávu o něm vnímáme skoro stejně jako zprávy o počasí. Zkrátka ho řadíme podvědomě do kategorie "špatné věci se dějí stále". Přesně tohle je ale jen náš osobní pocit, který nám podsouvají některá média. Schválně si k dnešním zprávám vezměte tužku a papír. Poctivě sepisujte všechna témata, ať je vidíte na jednom místě. Po skončení zpráv si seznam znovu pročtěte. Nijak neoznačujte ta pozitivní a naopak negativní témata zvýrazněte. Co vidíte?Pravděpodobně je množství negativních zpráv o něco větší než těch dobrých.

Zastánci konstruktivní žurnalistiky právě na toto upozornili a chtějí to změnit. Samotné informování o špatných událostech není zlé, ale když se takové zprávy podávají jako důležitější než ty pozitivní, to už začíná být problém. V honbě za sledovaností tak televize servírují zejména to špatné a diváci se pak stávají otupělými. Špatné zprávy po nějaké době už vnímají jako běžnou věc a vlastně neví, co si z nich vzít.

Nedávejte negativním zprávám prostor

Děti jsou skvělým indikátorem, protože svět ještě tolik nefiltrují. Představte si, co by z vašich dětí vyrostlo, kdyby slyšely jen samé špatné zprávy a příběhy. Ráno byste jim naservírovali snídani s tím, že moc peněz už nemáte a že si nemůžete dovolit nic kupovat. Následně byste jim povykládali o rodinných problémech a závěrem jim odvyprávěli, co za tragédie se staly ve světě. Tohle rozhodně nedělejte, ale stejně tak se naučte nedělat to samé ani sami sobě.

Dnešní žurnalistika bohužel už neznamená, že se nad událostí novinář více zamyslí, zjistí názor všech stran, kterých se to týká, a divákovi v reportáži nabídne celou věc zasazenou do kontextu. Je snadnější emotivně informovat jen o samotné jedné vraždě a podávat reportáž tak, že i vás se to může týkat, než si k tomu zjistit, že kriminalita v městě za poslední tři roky klesla o 50% a tuto informaci také divákům říct.

Udržte si duševní zdraví

Udělejte něco pro svoje duševní zdraví. Zprávy si zjišťujte nejlépe sami, z různých, nejlépe ověřených zdrojů a nenechte se unášet stylem jednoho média, jedné televizní stanice nebo online deníku. Časem zjistíte, že nepotřebujete vědět tolik aktuálních zpráv. Časem se ukáže, že většina těch zpráv zas tak důležitá nebyla. Místo sledování televize nebo procházení zpravodajských serverů na internetu radši vyrazte ven na procházku. Uděláte tím víc i pro své tělesné zdraví.