Recept: bezinková šťáva

Co budeme potřebovat?

  • 40ks květů černého bezu
  • 70g kyseliny citronové
  • 3 citrony
  • 3,5kg krystalového cukru
  • 4l vody

Jak na to?

Květy sbírejte někde, kde nejsou přímo u silnice, protože hned jak je přinesete domů je třeba je omýt. Opláchněte je pod tekoucí vodou, ale dejte pozor ať z nich nesmyjete všechen pyl - ten totiž dělá chuť. Květy nechte klidně na stopkách a omyté je nechte chvilku bokem.

Vodu v hrnci převaříme. Alespoň 5 minut necháme přejít varem. Do vychladlé vody pak vložíme květy, nasypeme kyselinu citronovou a nakrájené citrony. Ty zbavíme před krájením kůry. Vše přikryjeme a necháme dva dny v klidu. Ani pokojová teplota tomu nebude vadit.

Po odstátí přecedíme přes plátýnko a opět přivedeme k varu. Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění. Teď už stačí jen nalít do vypláchnutých lahví a hotovo.

Pokud chcete, aby vám šťáva vydržela déle, je dobré ji ještě sterilizovat. Uzavřené lahve zkrátka dejte do trouby a na 80 °C nechte "péct" přibližně půl hodiny.

Štávu pak pijeme jako klasický sirup, rozmícháme ve vodě, nebo čaji. S tou kupovanou se opravdu nedá srovnat.