Tajný recept na štíhlou postavu? Mléko

 

Pokud se snažíte sestavovat si zdravý a vyvážený jídelníček, je jistě plný ovoce a zeleniny, nechybí v něm ryby a drůbež, vybíráte si jen zdravé přílohy a saháte výhradně po tmavém pečivu. Ale v jídelníčcích mnoha z nás přesto často chybí jedna zásadní položka. Mléko.

 

Už od dětí

Když máte malé dítě, zřejmě dbáte na to, aby konzumovalo dostatek mléčných výrobků. Rychle roste, a tak potřebuje hodně vápníku. Jenže čím jsme starší, tím pijeme mléka méně. A stejně tak jíme i mnohem méně jogurtů či sýrů. Máme pocit, že už jsme dospělí, nerosteme, a tak toho tolik nepotřebujeme. Ale to je obrovský omyl.

Děti by měly jíst dvě porce mléčných výrobků denně, dospělí dokonce tři. A nejde tu jen o vápník pro růst kostí. Mléčné výrobky nám totiž pomáhají zůstat štíhlými.

 

Proti ukládání tuků

Experti zjistili, že vápník funguje proti ukládání tuků a tak také proti tloustnutí. Ani oni sami přesně nevědí, jak je to možné, ale rozsáhlá studie tyto výsledky potvrdila – kdo pravidelně konzumuje mléčné výrobky, má o 38 procent nižší riziko dosažení nadváhy. A pokud pijete ještě více mléka nebo jíte ještě více mléčných výrobků, je vaše šance na štíhlost dokonce ještě vyšší.

Řada diet přitom mléčné výrobky vynechává, protože kromě spousty potřebných látek a minerálů obsahují také tuky. Jenže vyhýbat s mléčným výrobkům je to nejhorší, co můžeme udělat. A nejde tady o to, jestli chceme zhubnout nebo se bojíme, že ztloustneme. Naše tělo se bez látek obsažených v mléku, sýrech, jogurtech a dalších podobných výrobcích dlouhodobě jen těžko obejde, takže si takhle jen škodíme. Proto je nejlepší jít na to s rozumem a mléko a produkty z něj si dopřávat, jak jen nejčastěji to jde.