Zhubněte díky cyklistice. Jak?

Kdo se snaží zhubnout a rozhodne se i cvičit, tak se většinou snaží buď posilovat komplexně celé tělo (což je výborné), nebo se zaměří jen na problémové partie. Ale málokdo tuší, že cestou k vysněné postavě a váze může být třeba jen pouhá jízda na kole – a nic jiného k tomu nepotřebujete.

Češi jsou národem cyklistů – stačí vyrazit do Jižních Čech a v létě tam cyklistu potkáte na každém rohu. Ti zdatnější se vydávají do náročnějších terénů či hor a zdolají i ty nejnáročnější překážky – což se pak projevuje na jejich fyzičce, síle i postavě. Je jasné, že většina z nás na prvním šumavském kopci na kole umře, takže to rozhodně není ten nejlepší začátek, ale hubnout se díky jízdě na kole dá i jinak – a rozhodně se tím nezničíte a kolo se vám kvůli tomu nezprotiví na celý zbytek života.

Doma i venku

Kolo má tu výhodu, že na něm můžete jezdit za každého počasí a kdekoliv – po městě, v přírodě, na výlety, anebo se na něm můžete ničit v posilovně či doma (to už ale není pravé kolo, ale rotoped, což ale v podstatě není takový rozdíl). Ideální pro hubnutí je takzvaný spining, což rozhodně není pohodová vyjížďka po rovince. Na hodiny spiningu můžete i docházet, nebo si ho udělejte sami.

Důležité je, že se jede velmi svižně, takže pokud vydržíte hodinu, spálíte až desetkrát víc kilokalorií než při jiných aerobních cvičeních. Konkrétně za hodinu spálíte okolo 500 kilokalorií.

Relax i hubnutí

Kolo má výhodu, že vás bude bavit – když na něm vyrazíte ven, budete mít dobrý pocit nejen z toho, že hubnete, ale nadýcháte se čerstvého vzduchu, můžete si urovnat myšlenky, zrelaxovat se, pokochat se krajinou, užívat si slunce a zpěv ptáků, cítit vítr ve vlasech. Když jezdíte doma, můžete u toho zase poslouchat hudbu, pustit si oblíbený film či seriál, někdo si u toho zvládne dokonce i číst, nebo si zkrátka jen tak přemýšlíte a meditujete.

Když chodíte do fitcentra na skupinové hodiny spiningu, můžete zase navázat nové kontakty, získat přátele a je to pro vás i skvělá motivace, protože se snažíte vyrovnat ostatním. Takže za všech okolností si kolo můžete užívat a vždy je to pro vás v mnoha ohledech výhodné.