Hříšné myšlenky, po kterých přibíráte

 

Hubnutí je dost náročné a jen silní jedinci vytrvají a na své cestě za vysněnou postavou či váhou nezaškobrtnou. Jinak jsme lidé omylní a leckdy slabí, takže se prostě občas necháme svést a nacpeme do sebe i to, co si předtím dlouhé měsíce zakazujeme. Pak si to samozřejmě vyčítáme a opět se dlouho držíme, jenže pak zase neodoláme a naládujeme se něčím extra nezdravým. Za to si samozřejmě můžeme sami, i když to můžeme svádět na někoho jiného. Je to hlavně o naší hlavě a o tom, o čem sami sebe přesvědčíme. Takže jak zaškobrtneme jednou, ženeme se do hluboké propasti, která může naši dosavadní snahu naprosto zničit.

 

Špatná motivace a rezignace

Říká se, že když jednou týdně zhřešíte, nic to s vaší dietou neudělá. Omyl. Jak jste jednou na šikmé ploše, už jedete dolů. Příkladem může být, když si řeknete, že si dáte jen jeden malý kousíček čokolády. Nebo si dáte jen tři chipsy. Nebo maličký kousek dortu na oslavě. Nebo dvě jednohubky. Jenže pak si řeknete – když už jsem si dal(a) jednou trošku, můžu ještě jednou, vždyť zítra to napravím. Ále co, tak si ještě přidám a dám si i támhletu dobrotu a zítra prostě bude detox. Jenže tahle rezignace a vzdání se veškeré snahy je začátkem konce.

Další špatnou myšlenkou, která vás svádí na scestí a nakonec zničí veškerou vaši práci, je pocit, že to děláte pro někoho jiného. Špatná motivace je jak ta, když se snažíte hubnout, abyste se líbili svému okolí, tak i ta, když si řeknete, že se jim přece líbíte i takoví, jací jste, tak proč se dál trápit. A čím častěji si tohle říkáte, tím je jasnější, že dřív nebo později s hubnutím skončíte. A možná už nikdy s ním zase nezačnete.

 

I když nehubnete

Ničit si postavu můžete i ve chvíli, kdy se nesnažíte zhubnout, jen si tak nějak udržujete svou váhu. A opět to začíná ve vaší hlavě. Namluvíte si, že přece vaše matka ani babička nebyly žádné manekýny a jak si přitom dobře žily, tak proč byste se měli snažit, vždyť přece nějaké to kilo navíc nevadí. S tímhle názorem se pak ke cvičení a hubnutí nedokopete nikdy.

Stejně chybovat můžete i se svým jídelníčkem. I když se snažíte jíst celkem vyváženě, tak na vás během dne padne únava – a vy sáhnete po něčem sladkém na doplnění energie. Řeknete si, že přece nehubnete, tak můžete a malý dortík vás nezabije. Jednou ne, ale když si ho dáváte každý den, na vaší váze se to projeví. A možná brzy i na vašem zdraví.