Škodíte si cvičením? Poradíme vám

Kdo začne cvičit, dělá to většinou v dobré víře, že tím buď zhubne, nebo získá větší kondici, případně že tím zatočí s různými zdravotními problémy. Jenže pokud cvičíme špatně nebo si zvolíme špatný sport, můžeme si tím víc ublížit než prospět.

Pokud teď začínáte přemýšlet nad tím, jestli vámi zvolený druh pohybu plní svůj účel, nebo vám škodí, poradíme vám jen jediný způsob, jak na to přijít – naslouchejte svému tělu. Ono vám včas napoví, jestli mu daný pohyb či jeho intenzita vyhovuje, nebo mu naopak ubližuje. Pokud hlasu svého těla naslouchat nebudete a budete dál urputně cvičit, můžete si nejen způsobit nějaký nepříjemný úraz, ale mít i doživotní následky. Ideální je proto nejen cvičit s rozumem, ale i různé druhy sportů střídat.

Podívejme se na několik nejoblíbenějších sportů a druhů cvičení i na jejich někdy skrytá rizika.

Běh

Jedním z oblíbených sportů, který také nejvíc ničí klouby, je běh. Dopady na tvrdé plochy jsou hrozné zvlášť pro kolena, takže běháním po silnicích si je brzy zničíte. Stejně tak ale kloubům škodíte i kvůli nekvalitní obuvi, která není dostatečně odpružená a nedokáže tak tlumit nárazy.

Aerobik

I když se vám to možná nezdá, tak velkou zátěží pro klouby je i aerobik. Ten je v rozumné míře samozřejmě prospěšný, protože díky němu nejen efektivně zhubnete, ale i si zvýšíte fyzickou kondici a navíc posílíte srdce. Ale všeho moc škodí.

Spinning

Nejde o klasické ježdění na kole, ale o velmi svižnou jízdu v rychlém tempu, kdy z člověka pot lije proudem. Při spinningu přitom nezhubnete, naopak jím spíš vytvarujete tělo a zesílíte. Jeho nevýhodou je, že nepřivyklého člověka snadno zničí, je to obrovsky náročný pohyb, který vám může přivodit svalovou horečku a následnou bolest celého těla.

Bruslení

Řada lidí v létě vyjíždí na in-line bruslích, jezdí jen tak, pro zhubnutí nebo jezdí na výlety. Jenže pokud jezdíte často, opět si můžete přivodit zdravotní potíže, protože nohy jsou v bruslích upevněny tak silně, že se v kotnících nemohou téměř pohybovat. To se po nějaké době může odrazit na kloubech kotníku i na svalech v jeho okolí, které začnou bolet a dělat potíže.

Tenis

Běhání po kurtu je sice velmi oblíbené i moderní, ale pokud hrajete velmi často, je to velká zátěž pro vaši ruku, v níž držíte tenisovou raketu. Takzvaný tenisový loket na sebe pak většinou nenechá dlouho čekat.

Chůze

Na závěr vám dáme tip na sport, který vám nikterak neublíží a podle odborníků je nejen tím nejvhodnějším, ale i nejpřirozenějším pro naše tělo. A tím je obyčejná, i když ideálně svižnější chůze – stačí chodit hodinu denně a nic dalšího nemusíte ohledně svého zdraví řešit.