Držíte dietu? Nejspíš to hned vzdejte, podle vědců stejně nezhubnete

 

Přiznejme si, každý z nás aspoň jednou v životě vyzkoušel nějakou zaručenou dietu. A že jich je na výběr nespočet – jedna podivnější než druhá, ale všechny slibující rychlé shození nadbytečných kilogramů a kvalitnější život. Ale když jste s dietou skončili, byli jste spokojeni? Nejspíš ne, protože po nějakém čase jste nejspíš sáhli po jiné a pak zase po další. Ne, nejste v tom sami, to je totiž ten tajemný, nekonečný kruh diet. Nikdy z nich nevyjdete a nikdy nezaberou, jak slibují. A potvrzují to i vědci a nejrůznější statistiky.

 

Ztloustnete

Píšeme nyní všeobecně o dietách, ne o žádné konkrétní. Je přitom možné, že jste objevili nějakou, po níž se vám podařilo zhubnout a stále si svou novou váhu udržujete. Ale věřte, že jste výjimka. Podle expertů totiž až 95 procent lidí, kteří se pokoušejí zhubnout díky nějaké dietě, skončí neúspěšně a vysněného výsledku nedosáhnou. A co hůř, okolo 60 procent těchto dietářů naopak ještě po tomto fiasku přibere další kila navíc. Čemuž se všeobecně říká jo-jo efekt a zřejmě nemá smysl šířeji se o něm rozepisovat, protože o něm všichni víme své.

 

Vzdejte to rovnou a zkuste něco lepšího

Víte, co je na těchto číslech nejzajímavější? Vědci s nimi přišli již před více než padesáti lety. A zjevně se dodnes nic moc nezměnilo. Přesto existuje spousta lidí, kteří dietám neustále věří a pořád je zkoušejí. Přitom všichni tušíme i dnes a denně čteme, jaký je jediný spolehlivý způsob trvalého zhubnutí. Je jím trvalá změna životního stylu, změna jídelníčku na vyvážený a zdravý a dostatek pohybu. To je mnohem lepší než jakákoliv dieta a pozitivní výsledky tohoto snažení jsou spolehlivě ověřené.