První pomoc pro děti – jak být vždy připraveni?

Kdo má děti, nemyslí v první řadě na sebe, ale právě na své potomky. Chceme pro ně to nejlepší, a to ať už se to týká zdravé výživy, aktivního životního stylu, pohody v rodině, báječných přátel, tak v neposlední řadě i zdraví. Jenže zvláště malé děti jsou neposedné, a tak si každou chvíli přivodí nějaký úraz nebo nečekaně onemocní. Jak být vždy připraveni a neztrácet hlavu?

Můžu mluvit z vlastní zkušenosti – mám ročního syna a celé léto jsem ho na zahradě plné kvetoucích jetelíčků bedlivě střežila, aby ho nebodla včela. Povedlo se, ovšem na konci září zcela nečekaně dostal žihadlo od vosy. Ani jsem nevěděla kam přesně, zkrátka seděl a plakal. Co pak s tím? Začít panikařit a děsit se, že dítě bude alergické a co vlastně dělat? Ne, chce to v každé situaci zachovat pokud možno klid. A tak jsme zašli domů, dala jsem na kousek vaty ocet, a když jsem viděla, že mu začíná natékat prostředníček jedné ruky, nejprve jsem mu na něj dala tento obklad a pak jsme ho chladili gelovým polštářkem. Vše dobře dopadlo a víme, že alergický není. Ale přihodit se toho může malému dítěti mnoho. Co tedy mít vždy po ruce a co vědět, ať nemusíme s děsem v očích hned volat linku 155?

Lékárnička pro děti

Léky a přípravky pro děti jsou v mnohém odlišné od těch pro dospělé, zvlášť pokud jsou vaše děti malé. V lékárničce by vám tak nikdy neměly chybět jim určené sirupy na kašel, kapky proti horečce a případně i pro tlumení bolesti (většinou jde o sladký sirup s pipetou, který dětem chutná), nezbytností jsou náplasti, nějaký typ dezinfekce na drobná poranění, přípravek proti průjmu.

Neprohloupíte, pokud budete mít i sprej či kapky do nosu a kapky do očí. V letním období je třeba mít ještě opalovací krém se silným UV faktorem (doporučovaný je 50), případně i repelent proti klíšťatům a komárům. U všeho je nutné průběžně kontrolovat datum spotřeby, abyste dítěti nedávali prošlé léky.

Vitaminy vynechte

Je neopominutelnou součástí vaší lékárničky krabička s vitaminy pro děti? Na trhu jich je nespočet druhů a děti je většinou milují a chutnají jim. Jenže odborníci před nimi varovně zvedají prst – ne že byste při správném dávkování dítěti jejich užíváním jakkoliv ubližovali, ale dítě by takovéto „umělé“ vitaminy správně nemělo vůbec potřebovat. Měli byste mu totiž dopřávat vyváženou a pestrou stravu, která mu dodá dostatek potřebných živin, minerálů a dalších látek nezbytných pro správný růst a vývoj. A i díky tomu zabráníte mnoha zdravotním neduhům a problémům, které by jinak vaše dítě mohly postihnout.