Recept: brambory pečené na plechu s česnekem a libečkem

Znáte libeček? Našich babiček oblíbená bylinka, která se z našich kuchyň postupně vytratila. Naštěstí se tato bylinka, která dokáže zdravěji nahradit polévkové koření, postupně vrací a českými kuchyněmi opět voní. Tentokrát jsem zkusili jej přidat do brambor a hned jsme si tento recept zamilovali.

Co budeme potřebovat?

  • 3 velké brambory
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • 1 hrst libečku
  • sůl
  • pepř
  • sýr na posypání

Jak na to?

Brambory neloupeme, pouze omyjeme. Dáme do vody vařit a vaříme do změknutí. Jakmile jsou brambory měkké, dáme je do pekáčku a mačkadlem na brambory, nebo vidličkou, rozmačkáme. Přidáme rozetřený česnek, sůl, pepř a polijeme olejem.

Pečeme v troubě, na 190°C přibližně 20 minut a občas promícháme. Po 2é minutách přidáme libeček, nasekaný na menší kousky. Promícháme, necháme ještě přibližně 10 minut péct a máme hotovo.

Recept je snadný a vlastně jde o variaci na klasickou večeři našich babiček. Právě proto můžeme podávat ideálně s tvarohem. Nebo vyzkoušejte jen posypat sýrem.