Přemýšlíte o omezení lepku? Pak zkuste ochutnat čirok

Původem se čirok nejvíce pěstoval v Americe, ale archeologové objevili jeho zbytky v Egyptě odkud se údajně rozšířil do Číny a Austrálie. Z pohledu zdraví je čirok skutečně malý zázrak. Jeho semena neobsahují žádný lepek a tak se skvěle hodí lidem, kteří trpí intolerancí na lepek, ale samozřejmě i ledem, kteří se lepku jen raději vyhýbají. Zároveň obsahují velký podíl bílkovin (11%), ale také vlákniny (25%). Proto jej často do svého jídelníčku zařazují i vegani.

Přirozeně v čiroku najdeme i řadu minerálů a vitamínů. Zmínit můžeme například hořčík, měď, zinek, nebo Vitamíny B. Jak už jsme zmínili, čirok působí protizánětlivě, má antioxidační vlastnosti a příznivě působí na snižování hladiny cukru v krvi.

To už je hezká řádka vlastností kvůli kterým se vyplatí čirok zkusit, nemyslíte? Pokud byste chtěli začít zcela od začátku, tak můžete. Čirok se dá pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Roste podobně jako kukuřice a podobně se i k sazenicím chováme. Druhou možností je zkrátka zajít do obchodu. Kupodivu je čirok jedna z mála potravin, která se dá koupit velmi často v BIO kvalitě. Stačí zajít do nejbližšího obchůdku se zdravou výživou.

Koupit můžeme samotná zrna, která jsou ale v klasické formě nestravitelná. Daleko výhodnější je koupit jej už rovnou jako mouku. Z té můžete připravit bezlepkový chléb, nebo cokoli do čeho byste pustili s klasickou moukou. I když jsme to ještě nezkusili, napadá nás třeba cookies, které by mohly být výborné. V jiné formě se můžete pustit do přípravy kaše - k tomu budete potřebovat sehnat čirokové otruby. Nebo zkuste jen semínka opražit a ochutit kořením. Zkrátka nápadům se meze nekladou.

Vyzkoušejte recept na popcorn z čiroku

Oproti běžnému popcornu bude ten z čiroku trošku menší, ale díky tomu, že čirok není nijak zvlášť chuťově výrazný, je pro tuto přípravu ideální.

Na pánev dáme trochu oleje, nasypeme semínka na rozehřátý tuk a přikryjeme pokličkou. Pánví kroužíme tak, aby se semínka pravidelně otáčeli a všechny se postupně dostaly k teplu. Jakmile začnou praskat, odstavíme z ohně a necháme dojít. Ochutit můžeme solí a třeba pálivou paprikou, nebo trošku osolíme a přidáme med.

 

Popcorn a pocorn z čiroku

Klasický popcorn vs. popcorn z čiroku

 

zdroj: https://histaminovakasulka.com/2014/04/03/protizanetlivy-cirok-nepravem-opomijena-obilnina/