Kokosové koule z cizrny
Budete potřebovat:
400g předvařené cizrny
60g mletých mandlí
120g kokosu
100g medu
60g másla nebo kokosového oleje
Všechny ingredience rozmixujeme, vytvoříme těsto, které necháme alespoň jednu hodinu odležet v lednici. Poté celé mandle obalujeme těstem a na závěr je obalíme v nastrouhaném kokosu. Skladujeme nejlépe v ledničce nebo na chladném místě.
Fíkové kroužky
150 g sušených fíků
100 g nastrouhaných ořechů
asi 100 g moučkového cukru nebo 80 g agávového sirupu
1 lžíce skořice
rum
50 g strouhaného perníku na zahuštění (v případě, že budete doslazovat sirupem, připravte perníku trochu více)
cukr na vál
čokoládová poleva
Fíky umeleme, promícháme s ořechy, dosladíme dle chuti, přidáme skořici a rum a zahustíme nastrouhaným perníkem. Hmotu vyválíme a vykrájíme z ní kroužky, které necháme jeden den schnout. Nakonec je z části namočíme v čokoládové polevě.
Datle s marcipánem
1 balení sušených datlí
hotová marcipánová hmota
čokoládová poleva
Datle vypeckujte, z marcipánové hmoty připravte malé válečky a ty vtlačte dovnitř místo pecek. Nakonec namočte v čokoládové polevě a nechte ztuhnout. Můžete si připravit i obměnu tohoto receptu – z marcipánu si připravte placičky a do těch vypeckované datle zabalte.
Bezlepkové pomerančové jazýčky
Potřebujeme:
200 g rýžové mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
čerstvou šťávu a kůru z pomeranče
čokoládovou polevu na ozdobení
Troubu předehřejte na 170 ℃. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto, které následně rozválejte. Pomocí vykrajovátek z něj vyrobte různé tvary. Pečte cca 10 minut a hotové placičky střídmě polejte čokoládou.
Dia rozinková srdíčka
Potřebujeme:
50 g mouky (může být jiná než bílá)
160 g rozinek
140 g nasekaných vlašských ořechů
100 ml čerstvé citrónové šťávy
2 lžíce medu
1 bílek
nasekané mandle
Troubu předehřejte na 180 ℃, rozinky spařte a pomelte. Poté je smíchejte s moukou, ořechy, medem a citrónovou šťávou a vypracujte těsto. Z vyváleného těsto vykrojte srdíčka, potřete je bílkem, posypte mandlemi a pečte cca 10 minut.
Zkuste RAW stravu
Vyznavači zdravého stravování si oblíbili raw stravu, vyznačující se spousty semínek, sušeným ovocem, naopak mouka a cuker se téměř nepoužívá. Raw cukroví je nejenom velmi zdravé, ale i velmi rychlé, navíc nemusíte dlouze stát u trouby, jelikož cukroví je nepečené. A hlavně nemáte výčitky svědomí za každý snězený kousek.
Nepečené (raw) fíkové polštářky
Potřebujeme:
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku nastrouhaného kokosu
¾ hrnku datlí
skořici
pomerančovou kůru
fíky
Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku a přidejte kokos, datle, skořici a pomerančovou kůru. Rozmixujte do vláčného těsto a vyválejte na plačku. Fíky namočte do vody a nechte je změknout a poté je rozmixujte s pomerančovou kůrou. Směs naneste na placku, přehněte ji a nakrájejte na podélné polštářky.
Zdroj:
https://living.iprima.cz/bydleni/rychle-zdrave-vanocni-cukrovi-zkuste-dobroty-z-datli-fiku
https://www.slimming.cz/zdrave-vanocni-cukrovi/