Dietní cukroví na poslední chvíli

Kokosové koule z cizrny

Budete potřebovat:

400g předvařené cizrny

60g mletých mandlí

120g kokosu

100g medu

60g másla nebo kokosového oleje

Všechny ingredience rozmixujeme, vytvoříme těsto, které necháme alespoň jednu hodinu odležet v lednici. Poté celé mandle obalujeme těstem a na závěr je obalíme v nastrouhaném kokosu. Skladujeme nejlépe v ledničce nebo na chladném místě.

Fíkové kroužky

150 g sušených fíků
100 g nastrouhaných ořechů
asi 100 g moučkového cukru nebo 80 g agávového sirupu
1 lžíce skořice
rum
50 g strouhaného perníku na zahuštění (v případě, že budete doslazovat sirupem, připravte perníku trochu více)
cukr na vál
čokoládová poleva

Fíky umeleme, promícháme s ořechy, dosladíme dle chuti, přidáme skořici a rum a zahustíme nastrouhaným perníkem. Hmotu vyválíme a vykrájíme z ní kroužky, které necháme jeden den schnout. Nakonec je z části namočíme v čokoládové polevě.

Datle s marcipánem

1 balení sušených datlí
hotová marcipánová hmota
čokoládová poleva

Datle vypeckujte, z marcipánové hmoty připravte malé válečky a ty vtlačte dovnitř místo pecek. Nakonec namočte v čokoládové polevě a nechte ztuhnout. Můžete si připravit i obměnu tohoto receptu – z marcipánu si připravte placičky a do těch vypeckované datle zabalte.

Bezlepkové pomerančové jazýčky

Potřebujeme:

200 g rýžové mouky

100 g másla

100 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

2 vejce

čerstvou šťávu a kůru z pomeranče

čokoládovou polevu na ozdobení

Troubu předehřejte na 170 ℃. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto, které následně rozválejte. Pomocí vykrajovátek z něj vyrobte různé tvary. Pečte cca 10 minut a hotové placičky střídmě polejte čokoládou.

 

Dia rozinková srdíčka

Potřebujeme:

50 g mouky (může být jiná než bílá)

160 g rozinek

140 g nasekaných vlašských ořechů

100 ml čerstvé citrónové šťávy

2 lžíce medu

1 bílek

nasekané mandle

Troubu předehřejte na 180 ℃, rozinky spařte a pomelte. Poté je smíchejte s moukou, ořechy, medem a citrónovou šťávou a vypracujte těsto. Z vyváleného těsto vykrojte srdíčka, potřete je bílkem, posypte mandlemi a pečte cca 10 minut.

 

Zkuste RAW stravu

Vyznavači zdravého stravování si oblíbili raw stravu, vyznačující se spousty semínek, sušeným ovocem, naopak mouka a cuker se téměř nepoužívá. Raw cukroví je nejenom velmi zdravé, ale i velmi rychlé, navíc nemusíte dlouze stát u trouby, jelikož cukroví je nepečené. A hlavně nemáte výčitky svědomí za každý snězený kousek.

 

Nepečené (raw) fíkové polštářky

Potřebujeme:

½ hrnku ovesných vloček

½ hrnku nastrouhaného kokosu

¾ hrnku datlí

skořici

pomerančovou kůru

fíky

Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku a přidejte kokos, datle, skořici a pomerančovou kůru. Rozmixujte do vláčného těsto a vyválejte na plačku. Fíky namočte do vody a nechte je změknout a poté je rozmixujte s pomerančovou kůrou. Směs naneste na placku, přehněte ji a nakrájejte na podélné polštářky.

    

Zdroj:

https://living.iprima.cz/bydleni/rychle-zdrave-vanocni-cukrovi-zkuste-dobroty-z-datli-fiku

https://www.slimming.cz/zdrave-vanocni-cukrovi/