Co vám brání zhubnout? Když lžete sami sobě!

 

Nechceme zde psát o různých zázračných prostředcích, jako jsou hubnoucí koktejly, doplňky stravy či pilulky, které slibují shazování nadbytečných kilogramů, aniž byste se museli jakkoliv omezovat v dalším jídle. To jsou v řadě případů jen marketingová hesla a nesmyslné sliby, které fungují, jen pokud se snažíte zhubnout i sami. Ale existuje spousta zažitých omylů, kterým občas propadneme v tajné víře, že zhubneme, aniž by nám to dalo větší práci. A po čase sami zjistíme, jak jsme byli naivní a vrátíme se zase k pevnému režimu, pravidelnému sportu a zdravé stravě, což je jediná kombinace, která opravdu funguje.

 

Hodně pohybu nebo jen výjimečný

Jednou z častých chyb, které se dopouštíme, je, že se po hlavě vrhneme do sportu, trávíme v posilovně každý den několik hodin a dřeme jako koně. Věříme, že díky tomu rychle a efektivně zhubneme. To je sice fakt, ale také si tím můžeme hodně ublížit, protože své tělo přetěžujeme. Navíc pokud kromě cvičení neupravíme i svůj jídelníček, jdeme proti logice hubnutí.

Opačným omylem bývá to, že sice zkoušíme jíst zdravě a pravidelně, ale pohyb buď zavrhneme zcela, nebo cvičíme třeba jen jednou týdně pár minut. Sice tak opět hubneme, ale rozhodně to pro naše tělo není ideální, protože jen pravidelný pohyb nám zajistí kondici, pevné svaly a zbaví nás nadbytečných tukových zásob.

 

Zákaz sladkého

Často žijeme v omylu, že při hubnutí nesmíme konzumovat naprosto nic sladkého, protože právě sladkosti se v našem těle okamžitě ukládají ve formě nevzhledných tuků a faldů. To je ovšem nesmysl, tělo pro správné fungování potřebuje cukr. Pokud mu ho odepřeme zcela, začne stávkovat a my nebudeme mít dost energie na běžné fungování. Samozřejmě, že není vhodné jíst při únavě dorty, ale existují i zdravé cukry, komplexní sacharidy, které potřebujeme a které jsou často součástí potravin. A stejně tak není žádnou tragédií, pokud si občas uzobneme kousek čokolády, naše snahy se tím nezhroutí a navíc nám to vykouzlí úsměv na rtech.