U peněz platí pravidlo jedné desetiny. Dodržujete jej?

O co jde?

Proč naše babičky uměly vždy vyjít s penězi, i když jejich příjem byl velmi nízký? Znaly tajemství šetření. Ať již máte příjem vyšší nebo nízký, je nutné znát pravidlo jedné desetiny. Celou jednu desetinu vašeho příjmu si odložte stranou a nesahejte na ni. Ano, musíte zaplatit všechny důležité výdaje, bla bla bla. Pouze a jedině když dodržíte pravidlo jedné desetiny, nepřekvapí vás, když bude auto potřebovat neodkladnou opravu, vysavač přestane fungovat, váš rodinný příslušník bude mít oslavu narozenin, na kterou ponesete dárek, a podobně.

Jak to zvládnout?

Možná to naše babičky měly jednodušší v jedné věci – z televize a z nákupních center se na ně nehrnuly masové reklamy se zbožím, které nutně „musíte mít“. Nakupovaly jen to nejnutnější a každý měsíc měly v hrníčku zbytkové peníze pro „strýčka příhodu“ – když pak nastala neočekávaná rodinná situace, měly kam sáhnout. Dnes je to těžší, ale stále to jde. Máte v lednici a spižírně jídlo s prošlou spotřební lhůtou? Něco děláte špatně. Nekupujte podle slev, jsou to jen pasti na popelku, kvůli kterým nakoupíte zboží, které stejně nevyužijete. Vždy kupujte tak, abyste využili všechno nakoupené jídlo.

Jak si pomoci

Když se naučíte odkládat desetinu vašich rodinných příjmů, budete žasnout s jakou lehkostí zvládnete neočekávané situace. Navíc se vám bude žít mnohem lehčeji, jelikož si můžete být jisti, že nespadnete do dluhové pasti nebo v případě náhlé potřeby peněz nenaletíte lichvářům. Jedna desetina příjmu bokem a budete mít na konci roku naspořeno tak, abyste se cítili zabezpečeni v každé situaci. Na peníze nesahejte, opravdu je nechte dále odpočívat a množit se, nikdy není dobré vycházet s odřenýma ušima.

Držíme vám pěsti, ať to zvládnete a můžete na sebe být hrdí!

Další články, které vás zajímají: