Ty nejlepší články rovnou do mailu

Ořechy - skvělá potravina při dietě

Ořechy a mandle - suché plody, kterým se mnozí při dietě vyhýbají, protože jsou podle nich příliš tučné. Ano, tuk určitě obsahují, ale je potřeba rozlišovat jaký. Zrovna ořechy a mandle obsahují hodně srdci prospěšného tuku. Nepodléhejte proto dietním mýtům a zjistěte s námi více.

Tip pro vás: Zjistěte s námi i, jestli je sůl zdravá nebo ne, proč bílá mouka není vůbec zdravá nebo mrkněte, o kterých superpotravinách jste možná ještě neslyšeli.

Abychom byli objektivní, pátrali jsme jak po výhodách konzumace ořechů a mandlí, tak po tom, jestli existují i nějaká rizika.


PLUSY

Zdravé pro vaše srdce

Pokud jste ještě neslyšeli o dobrém a špatném cholesterolu, tak ve zkratce: cholesterol můžeme rozdělit na ten "dobrý", tedy HDL cholesterol a ten "špatný", LDL cholesterol, který se podílí na ucpávání tepen a  kvůli němu se zvyšuje riziko infarktu a vzniku srdečních chorob.

Ořechy a mandle zařazené do zdravého vyváženého jídelníčku snižují riziko vzniku srdečních chorob právě tím, že snižují hladinu LDL cholesterolu. A to až o 19%, jak prokázaly výzkumy z roku 2011. Zvláště mandle se ukázaly jako velmi účinné při snižování hladiny tohoto cholesterolu.

Bohaté na vitamín E

Začneme opět mandlemi. Už 30 gramů mandlí totiž obsahuje 35% doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Ostatní ořechy jsou podobně bohaté.

Vitamín E je vitamín rozpustný v tucích, známý také jako silný antioxidant. Právě jako antioxidant chrání vitamín E buňky před oxidací a může také snižovat riziko vzniku srdečních nemocí, cukrovky a rakoviny. Dále také snižuje množství usazenin v cévách, a i tím přispívá k zdraví srdce a oběhového systému.

Zdroj bílkovin

Většinu bílkovin získáváme z masa, vajec a mléka. Jako alternativu můžeme zvolit - a třeba vegetariáni a vegani toho plně využívají - právě ořechy a mandle. Většina ořechů totiž obsahuje mezi 14 a 25 gramy bílkovin ve stogramové porci, mandle pak 21 gramů. A to vše bez nasycených tuků nebo cholesterolu.

Rostlinné steroly a stanoly

O nich je slyšet sice málo, ale o to víc zdraví prospěšné jsou. Rostlinné steroly a stanoly jsou látky, které díky své podobnosti s cholesterolem zabraňují vstřebávání právě cholesterolu ze zažívacího traktu, a to o 30 - 50%. Tím pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Právě ořechy a mandle jsou přírodním zdrojem rostlinných sterolů a stanolů.



MÍNUSY

Alergie

Alergická reakce organismu na ořechy je dokonce třetí nejčastější alergií na potraviny u malých dětí a nejrozšířenější alergií na jídlo u dospělých - zejména u arašídů. Alergická reakce může mít různé projevy - od kožní vyrážky, přes dýchací obtíže až po zažívací problémy. Ačkoliv jsou ořechy prospěšnou potravinou, je dobré nejprve zkusit, jestli jsou potravinou vhodnou právě pro vás.

Přibírání na váze

Pokud budete jíst ořechy nebo mandle ve velkém množství, podobně jako jiná jídla s vysokým obsahem tuku nebo vysokou kalorickou hodnotou, a nebudete se při tom adekvátně hýbat, hrozí vám přibírání na váze. Zařaďte proto ořechy do svého zdravého jídelníčku v rozumných porcích a nezapomeňte na zdravý pravidelný pohyb.


Doporučená dávka ořechů nebo mandlí je maximálně 30 gramů, tedy přibližně jedna hrst denně. I když převažují výhody jejich konzumace nad negativy, v rámci vyvážené zdravé stravy se nic nemá přehánět. Ořechy rozhodně do svého jídelníčku zařaďte, ale v rozumném množství.

Co vy na to?