Jak vybrat ten správný druh jógy

Jóga je čím dál populárnější a pomalu se zdá, že kdo necvičí jógu, je úplně out. Jenže začátečníci často váhají, jaký typ jógy si vybrat a jaký jim bude nejvíc vyhovovat. A ti nejméně zasvěcení se dokonce diví, že jógy existuje několik druhů. Přitom každý z nich se zaměřuje na něco jiného a pomůže vám s jiným problémem. 

Co je jóga?

Jóga patří mezi populární východní cvičení, kterému podléhá čím dál více západoevropanů i Američanů. Má v sobě prvky cvičení, ale i meditace, zapotíte se  u ní, protáhnete celé tělo a ještě navíc zklidníte mysl a zaženete stres.

Jenže ne každá jóga vám zaručí tohle všechno – naopak, je dobré si vybrat právě ten typ, který bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům. Chcete se uvolnit a trochu se zamyslet nad životem i sami nad sebou? Pak si musíte vybrat úplně jinou jógu, než když si chcete pořádně dát do těla.

Čtěte také: Hormonální jóga pomáhá ženám

Druhy jógy

Kdo si chce jógou zklidnit mysl, měl by zvolit takzvanou hatha jógu. Ta se zaměřuje na lehké protahování těla a uklidnění. Najdete v ní prvky meditace a naučí vás správnému dýchání. Ostatně, samotný název tohoto typu pochází ze slůvek Ha (což znamená Slunce) a Tha (což značí Měsíc), což napoví mnohé o harmonii, které se vás poukusí naučit dosáhnout.

Pokud chcete jógu využít spíš ke shazování kil, můžete zvolit akčnější typ, jakým je například aštanga vinjása. Hodně se tu klade důraz také na dýchání, ale pohybu máte mnohem víc, protáhnete se a na konci lekce budete jistě pěkně zpocení.

Pakliže chcete ještě něco zajímavějšího, vyzkoušejte bikram jógu nebo hot jógu. Ta je speciální v tom, že se cvičí v místnosti, kde je teplota okolo 40 stupňů Celsia. Pot z vás tak jen lije a kila jdou dolů téměř sama.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi hot jógou a bikram jógou

Populární je powerjóga

Mezi nejznámější a nejnavštěvovanější typ patří powerjóga, jejíž název mluví za vše. Je tak akční, že se při ní zapotíte, protáhnete, jste neustále v pohybu a vaše váha jde rychle dolů.

Ale existuje ještě další typ jógy, velmi netradiční je totiž kundalini jóga. Češi si potměšile její název přeloží po svém, ale nejsou příliš daleko od pravdy, protože tento druh v sobě nese prvky tantry a snaží se v cvičících vybudit jejich energii, která se do těla šíří z oblasti pánve. Součástí je meditace i speciální zpěvy.

Čtěte také: Těhotenská jóga připraví tělo i na samotný porod