Hormonální jóga pomáhá ženám

S hormonálními problémy se potýká mnoho žen nejrůznějšího věku. Jde o celou škálu potíží od nesprávně fungující štítné žlázy přes potíže s menstruací po trable s menopauzou. Ženy jsou z toho rozhozené i po psychické stránce a často tím trpí i jejich sexuální či sociální život. Pomoci může hormonální jóga.

Na všemožné potíže spojené s nedostatečnou nebo naopak přílišnou produkcí různých hormonů existují léky. Jejich hlavní předností je jednoduchost – zkrátka si ráno zobnete jeden prášek a za nějakou dobu se vaše potíže zmírní, až nakonec zcela zmizí. Ale přece jen tím do svého těla dostáváte i různou chemii a vystavujete se možným vedlejším účinkům. Pro ty, kdo se lékům chtějí vyhnout, je tu druhá možnost, hormonální jóga. Jde o specifický typ jógy, při níž se kombinují klasické techniky tohoto cvičení s vědecky ověřenými poznatky týkajícími se naší fyziologie.

Stimulace žláz

Kdo někdy viděl, jak se cvičí jóga, případně to někdy sám zkoušel, ten možná tuší, jak funguje hormonální jóga. Jógy totiž existuje mnoho typů. Při tomto konkrétním se provádí různé jógové pozice, jejichž sestava je přesně daná a vyzkoušená mnoha odborníky na tuto problematiku. Pozice se kombinují s dechovými technikami, k tomu se používá i vizualizace a v neposlední řadě se pracuje také s energií. Vše má svižnou dynamiku a cílem cvičení je stimulovat všemožné žlázy v našem těle, které jsou zodpovědné za produkci hormonů, aby nejen začaly pracovat správně, ale i aby spolupracovaly. Díky tomu se stabilizuje hormonální hladina a všechny problémy by měly rychle odeznít.

Chce to odhodlání

Proč se hormonální problémy neléčí touto cestou, nýbrž lékaři doporučují léky? Důvod je snadný – cvičení jógy není jednoduché. Chce to odhodlání a trpělivost, musíte se vše nejprve naučit a pak také pravidelně cvičit. Kdo to vzdá předčasně, pomoci se nedočká.

Podle cvičitelů jógy je ideální provádět tyto sestavy každý den půl hodiny, ale klidně i častěji – čím častěji to bude, tím lépe.

Pokud vydržíte, mělo by vám to pomoct. Ale je to jako s každým typem cvičení, musíte si udržovat motivaci a mít chuť dosáhnout svého cíle, jinak prohrajete.