Stát se optimistou se dá poměrně snadno. Ulehčí vám to život

Někdo se narodí jako pesimista, někdo jako optimista. To je možná základ, ale mnoho s námi udělá také naše výchova či životní zážitky. Z leckterého optimisty se časem stane pesimista a naopak. Ale ani k tomu nemusí dojít. Pokud už máte dost věčného mračení, dohadování se s ostatními a zlobení se na všechno a všechny kolem, můžete s tím něco udělat. Stačí jen chtít a brzy z vás bude nový, spokojenější člověk.

Smějte se

Zkuste se zamyslet, kdy jste se naposled od srdce zasmáli. Nebo kdy jste se celkově naposled zasmáli. Možná nad tím budete přemýšlet velmi dlouho. Přitom je prokázáno, že děti se v průměru usmějí či zasmějí až třistakrát za den. Kdybyste to dělali vy, okolí vás bude nejspíš mít za blázna, ale i tak na to zkuste myslet a smát se víc a častěji. Smích je totiž nejen pozitivní reakcí, která vylepší náladu vám i těm, kdo vás při něm vidí, ale když se rozesmějete, dochází k výraznějšímu okysličení mozku, který pak lépe funguje.

Čtěte také: Samotáři bývají zpravidla hubenější než společenští lidé. Čím to je?

Řiďte svůj život sami

Zkuste se zamyslet nad svým jednáním. Co z toho, co děláte, vychází z vaší skutečné touhy a do čeho jste nuceni či vmanipulováváni okolím? Pokud něco děláte bez radosti a nedobrovolně, nemůže vám to přinášet dostatečný pocit uspokojení, nebaví vás to a děláte to jen z povinnosti. Proto zksute do svého dne zařadit víc aktivit, které vás baví, udělejte si čas sami na sebe a své koníčky, naučte se aspoň občas říkat ne a věnujte se sami sobě a nejen druhým. A i když něco musíte dělat z povinnosti, zkuste na to nahlížet z pozitivní stránky – komu tím pomůžete, co dobrého to přinese vám a tak dále.

Čtěte také: Je toho na vás už víc než dost? Proveďte restart

Hýbejte se a pijte

Nechceme vás nabádat k pití alkoholických nápojů, které sice většině lidí dodají pozitivní náladu, ale působí jen krátkodobě. Stačí jen dodržovat klasický pitný režim, aby tělo dobře fungovalo a nestrádalo. Kromě toho se netrapte přísnými dietami a jídlo si užívejte – i když jíte zdravě, dělejte si z každého jídla malý slavnostní obřad. 

A k pozitivnímu životu patří i pohyb – pokud cvičíte, odbourává se tím stres, zapomínáte na starosti a jste sami se sebou spokojení, že jste se přece jen donutili vstát z pohovky a udělali pro sebe něco dobrého. Do žil se vám vlije nová energie a jste hned odhodlaní postavit se všem výzvám světa.

Čtěte také: Nečekaně tloustnete? Příčinou může být i to, že málo pijete