Při cestování si dejte pozor na krk i zánět žil

Léto je ideálním obdobím pro cestování – na výlety, do cizích zemí, na chaty a spoustu dalších míst. Jenže i když nám dopravní prostředky umožňují dostat se kamkoliv, a to leckdy velmi rychle, někdy to obnáší dlouhé cesty, kdy ze svého sedadla následně vstáváme celí zkroucení, polámaní a unavení tou dlouhou jízdou nebo letem. A to není vše, co nám může kvůli dlouhým cestám hrozit.

To, že jste po noci strávené v autobusu rozlámaní, bolí vás záda a navíc jste nevyspalí, je celkem normální. Jenže pokud takhle jezdíte častěji, odnáší to postupem času vaše zdraví. Nejvíc trpí páteř, které různé pokroucené polohy v dlouhodobém sedu rozhodně nesvědčí, takže časem se může ozvat zejména oblast krční. Proto je vhodné mít s sebou vhodný polštářek na vypodložení krku a několikrát během cesty krkem cvičit – otáčet, protahovat se, zaklánět, předklánět hlavu. Zkrátka snažit se předejít pozdějším bolestem.

Dále čtěte: Bolí vás záda? Rovnejte si je chytře

Trpí i nohy

Cesty nedělají dobře ani našim nohám, které máme také dlouho v jedné pokrčené poloze. V autobusech a letadlech často není možné si je pořádně protáhnout, stejně tak v autě. Lepší je to ve vlaku, tam místa na nohy bývá dost. Ale pokud můžete, vyjděte občas i do uličky, projděte se, dopřejte svému tělu vzpřímený postoj. Jakmile je zastávka na odpočinek, vyjděte z dopravního prostředku a znovu se projděte a protáhněte, vašim svalům to udělá dobře. Pakliže jedete sami autem, nesnažte se udělat světový rekord a jet třeba celou noc – po několika hodinách zastavujte a také se protahujte. V mezičase se můžete snažit nohy procvičovat, propínat, otáčet, zkrátka rozprouděte v nich krev. Pokud to dělat nebudete, ohrožujete zejména své žíly a jejich správnou průchodnost. V nejhorším případě si můžete vykoledovat i jejich zánět, což je pak na léčbu velmi nepříjemné.

Dále čtěte: Léky na bolest neléčí příčinu, pouze tlumí vnímání bolesti