Hubněte chytře - podle typu své postavy

Odborníci nedoporučují tisknout si univerzální jídelníčky z internetu a jich se striktně držet. Lepší je rozhodně nechat si od odborníka sestavit jídelníček přímo vám na míru (jinak se musí stravovat profesionální sportovec, jinak kojící matka, jinak náctiletá studentka a jinak senior). Stejně tak je vhodné nechat si poradit se cvičením, které bude vyhovovat právě vaší postavě. A o vaší postavě to také celé je. Stačí, abyste se na sebe podívali do zrcadla a pak se pořádně podívali na lidi kolem sebe – třeba na své kolegy či kamarády. Každý máme jinou postavu. Někdo je hubený a vytáhlý, jiný má tvar těla podobný přesýpacím hodinám, další je trochu obéznější a má sklony k tloustnutí i přes svou veškerou snahu. Je to zkrátka genetika a i odborníci potvrzují, že existuje několik základních typů postavy (konkrétně tři), které v sobě máme pevně zakódované, případně jsme kombinací několika z nich. A genetiku lze přeprat jen těžce, i když i to samozřejmě s vypětím všech sil lze. Ale pokud se vám nedaří vypadat tak, jak byste chtěli, a to i když se vážně snažíte, možná se hýbete právě jinak, než jak vyžaduje váš typ postavy. A když svému tělu vyhovíte, začnou se dít zázraky.

Hubeňouři i cvalíci

Pokud jste typem, který má vysokou, hubenou postavu, nikdy z vás nejspíš nebude profesionální zápasník či kulturista. Ale můžete si postavu vypracovat díky „jemnějším“ cvičením, jako je například pilates či jóga. Zajít můžete i do posilovny, kde si dokážete zvětšit svalovou hmotu, ale jděte na to pomalu, protože stokilové činky nebudou nic pro vás.

Lidé, kteří mají přirozený sklon k tloustnutí a snad odjakživa se potýkají s kily navíc, by se měli zaměřit naopak hlavně na sporty, při kterých dochází k výraznému spalování kalorií. Ideální je běhání, jízda na kole, plavání. Pokud zamíříte do posilovny, cvičte v několika sériích a mezi nimi si dávejte krátké pauzy k nabrání nových sil. Díky tomu začnete konečně efektivně hubnout.