Recept: segedín z kuřecího masa

Kysané zelí dokáže divy, podporuje trávení a obsahuje řadu důležitých látek. Ne vždy jej ale musíte podávat jen s tučným masem, zkusit můžete i klasický segedínský guláš. Tedy vlastně ne klasický, ale zdravější, z kuřecího masa.

Co budeme potřebovat?

  • 2 kuřecí stehna
  • 1 balíček kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany (na vaření. nebo zakysaná)
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Z kuřete je lepší použít stehna, než prsa. I když jsou libovější, toto jídlo si přece jen trochu tuku vyžaduje. Stehna jsou křehčí a spolu s kysaným zelím chutnají skvěle.

Stehna si tedy vykostíme a zbavíme kůže. Tyto suroviny ale nevyhazujeme, ale dáme vařit ve vodě a v mezičase s z nich připravíme vývar. Očištěné maso nakrájíme na malé kousky a dáme stranou.

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a dáme do většího rendlíku zpěnit na oleji. Pak přidáme maso a koření, včetně soli a pepře. S masem postupně mícháme, aby se rovnoměrně zatáhlo ze všech stran. Jakmile se tak stane, přidáme lžíci papriky a s masem promícháme. Ještě chvilku restujeme a pak už jen přidáme zelí.

Zelí nejprve zbavte tekutiny, ale tu samozřejmě nevylévejte, obsahuje spoustu zdravých látek a dá se klidně vypít. Vymačkané zelí pak překrájíme, aby v segedínu nebylo zbytečně dlouhé.

Maso se zelím promícháme, přidáme vývar z kostí, tak aby bylo vše ponořené a vaříme pod pokličkou. Zelí trvá docela dlouho a bude jej chtít průběžně ochutnávat, zda už je uvařené. Pokud si chcete dobu vaření zkrátit, použijte tlakový hrnec.

Jakmile zelí změkne dostatečně, přidáme smetanu a ve vodě rozmíchanou hladkou mouku. Společně vše provaříme a můžeme podávat.

Nezapomeňte, že obzvlášť v období chřipek je zelí tradičním receptem našich babiček, jak se jim bránit. Připravit si jej můžete třeba jako studený zelný salát se slaninou.