Ty nejlepší články rovnou do mailu

Prodlužte si grilovací sezónu i doma - připravte špízy

Grilovací sezóna pomalu končí. Počasí už tolik nepřeje odpoledni strávenému venku na zahradě a zahradní gril už jste pravděpodobně uklidili. Ani v případě, že žádnou zahradu nebo gril nemáte však nemusíte zoufat. Stejně dobré jídlo se dá připravit i doma za použití trouby.

Grilování - i to v troubě - je velmi dietní přípravou jídla. Vždyť při něm nic nesmažíte, neobalujete v těstě a hlavně nemusíte používat žádné polotovary. Naopak, pro grilování je ideální používat čerstvé suroviny. A to jak maso, tak zeleninu. Vždyť právě takhle si můžeme vychutnat jejich pravou chuť.


Co potřebujeme?

Na špízech jsou naprosto úžasné dvě věci. První z nich jsme již zmínili - dají se připravit snadno i doma. A druhou zmíníme teď - můžete je připravit podle vaší fantazie a chuti. Můžete tak použít cokoliv, na co zrovna máte chuť. Nemusíte se bát ani experimentů, na špízu se dá připravit i exotické ovoce jako je ananas nebo banán.

My jsme zvolili klasickou variantu, kterou uspokojíte i milovníka tradičních surovin. Navíc díky kuřecímu masu do sebe dostanete velké množství bílkovin a vláknina a vitamíny v paprice a žampionech také nejsou v rámci zdravé stravy vůbec k zahození.

  • Kuřecí prsa
  • Papriky (pro vzhled doporučujeme různé barvy)
  • Červená cibule
  • Žampióny
  • Sůl
  • Pepř / koření dle chuti
  • Špízy / špejle

Jak na to?

Postup pro přípravu surovin ke "špízování" můžeme popsat jednou větou: Nakrájejte vše na stejně velké kousky.

Je to tak, zeleninu i maso očistěte, cibuli oloupejte, ze žampionů stáhněte vrchní vrstvu a pak stačí vše nakrájet na stejně velké kousky. Ty pak napíchněte na špízy, kombinujte podle chuti. Můžete posypat špetkou soli, opepřit nebo posypat kořením podle chuti.

V troubě je potřeba, aby špízy byly položeny ve vzduchu. K tomu využijeme pekáč. Špízy se tak opečou stejně dobře ze všech stran a navíc, když zelenina nebo maso pustí šťávu, má ji co zachytit.

Pokud máte špejle nebo kratší špízy, poklaďte je na pekáč napříč. A pokud máte delší profi špízy, využijte je a položte je na délku pekáče.

Pečte v troubě na 180 stupňů cca 30 - 40 minut, resp. do doby, než je maso propečené, ale ne vysušené.

Podávat můžete klidně jen tak a vychutnat si skvělou chuť masa a zeleniny. Dobrou chuť!


Tip pro vás: mrkněte i na další naše recepty

Co vy na to?