Ty nejlepší články rovnou do mailu

Obalovaný květák jinak - v troubě a bez smažení

Máte rádi smažený květák, ale bojíte se ho dělat, protože smažení nezapadá do zdravé stravy? Pak zbystřete, máme pro vás recept, kdy květák připravíte stejně chutně i bez smažení. A díky tomu si vychutnáte jeho skutečnou chuť a ne chuť smaženého oleje s příchutí květáku.

Květák sám o sobě je vhodná dietní potravina. Porce 100 gramů květáku obsahuje až 88 gramů vody, 3,6 g bílkovin, 2,5 gramu sacharidů a pouze 0,9 gramu tuku. Tato porce květáku také dokáže pokrýt více než polovinu denní doporučené dávky vitamínu C. To už stojí za snězení, ne? 


Co potřebujeme?

  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Sůl

Jak na to?

Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečícím papírem.

Do hlubších talířů si připravíme zvlášť mouku, vejce a stouhanku na obalování květáku. K vajíčkům přidejte lžíci mléka, osolte je a rozmíchejte vidličkou.

Květák zbavíme zelených listů a důkladně omyjeme. Rozdělíme na jednotlivé růžičky. Ty pak postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a vyskládáme vedle sebe na plech.

Tip pro ty, kterým by chyběl olej: obalený květák můžete před vložením do trouby zakápnout trochou oleje. Stačí opravdu jen pár kapek, jinak můžete rovnou dát květák smažit.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a ideálně zapneme na horkovzduch. Plech s květákem vložíme do trouby a necháme péct. Občas květák obrátíme, ať se propeče ze všech stran. Přibližně za 50 minut je hotovo.

Podávejte s vařeným bramborem nebo klidně snězte jen tak samotný a vychutnejte si tu úžasnou chuť obalovaného květáku.

Dobrou chuť!

květákový nákyp Vyzkoušejte i netradiční recept na květák v peřince.

Co vy na to?

Tisíc lidí, tisíc chutí :-) Na fotce u článku je květák pečený v troubě, takhle to dopadlo u nás. Kdyby vám to opravdu přišlo suché, můžete použít olej ve spreji, nebo jej prostě přelít do rozprašovače. Hodně nejspíš bude záležet i na troubě. Ale určitě chápeme, že se nemusíme trefit do chutě všem

Od Nejfit v Úterý 20. Červen 2017 11:04 IP adresa zaznamenána

Tak jsem zkusila květák přesně dle receptu připravit, pekla jsem v troubě horkovzduchem a byl to teda hnus fialovej. Ty květáky vypadaly uplně stejně jako když jsem je do trouby vrazila - suchá bledá strouhanka, uvnitř květák byl sice měkký, ale ta strouchanka na vršku suchá - to se vůbec nedalo jíst. Musela jsem to na rychlo na trošce oleje dosmažit, aby to mělo nějaký akceptovatelný "povrch". Chuť květáku samotného mi (možná díky zvyku) přišla taky horší než při běžné přípravě. Za mě tedy ne. Raději si dám menší porci smaženého jednou za čas jako hřích, než do sebe lámat toto.

Od Naty Meli v Čtvrtek 27. Duben 2017 14:01 IP adresa zaznamenána