Z tučných jídel nemusíte nutně přibrat. Stačí vědět, která si dopřát

Když vidíme štíhlého člověka, který je v kondici a nebojí se pohybu, okamžitě si představíme, že jeho strava se skládá jen z libového masa, ovoce a zeleniny, odmítá cukr i tuky a jí přesně podle dietních doporučení různých výživových poradců. Jenže to může být mýlka, protože právě takový člověk si může užívat tučná jídla a přesto být fit a nemít potíže s váhou. Myslíte si, že to není možné, protože tučná strava jde proti dietě? Omyl, jen je nutné dodržovat určitá speciální dietní pravidla. Tím hlavním je, že se sice smí konzumovat tuky, ale omezí se na minimum cukry. Což je hlavním principem takzvané Low Carb - nebo také nízkosacharidové - diety (či spíše tohoto životního stylu, protože o dietu v pravém slova smyslu nejde).

Nízkosacharidová dieta

Pokud vám nevadí ve stravě mít přednostně tuky a bílkoviny a zároveň vaší doménou nikdy nebyly cukry, můžete nízkosacharidovou dietu zkusit. Důležité je ale předem vědět, na co si dát pozor, protože tato nízkosacharidová dieta má určitá nebezpečí. Podstatné je, že nesmíte ve stravě mít jen a pouze tuky - a tedy omezit příjem bílkovin, které jsou pro naše tělo nezbytné. Cukr naopak můžete snížit na minimum, ale pořád byste ve svém jídelníčku měli mít komplexní sacharidy, protože bez nich se - alespoň na začátku low carb diety - organismus neobejde. A tuky, ty naopak můžete konzumovat v takovém množství, aby spolu s bílkovinami pokryly váš denní energetický výdej.

Sádlo a oleje už pro vás nemusí být žádným tabu. Můžete jíst máslo, dávat do pokrmů domácí majonézu, klidně i tu avokádovou, u mléčných výrobků bez obav sáhněte po těch tučných či plnotučných, nejlépe od farmáře. Maso si dávejte podle chuti, dopřávejte si tučné ryby i vajíčka. Mlsat můžete i různé druhy semen a ořechů. Zkrátka zdravý tuk z jídelníčku nemusíte odstraňovat. Navíc tyto potraviny vám kromě tuků přinášejí i řadu vitaminů, minerálů a dalších živin.

Důležité je, že pokud se chcete začít stravovat tímto způsobem, měli byste být zdraví. Změna jídelníčku, nižší příjem sacharidů a vyšší příjem bílkovin a tuků je pro tělo šok a musí se s novým rozložením přijatých živin naučit pracovat. Vhodná tato dieta není zejména pro ženy v přechodu a pro těhotné či kojící ženy. Pokud váháte, není nic jednoduššího než poradit se s odborníkem, třeba i s vaším praktickým lékařem.