Výrobci potravin to na vás zkouší pořád. Jak rozpoznat jejich marketingové triky?

Obchody jsou přecpané nejrůznějšími druhy zboží, a pokud chcete koupit i něco zcela banálního, můžete u regálu strávit i několik minut, než najdete mezi tuctem totožných výrobků ten nejvhodnější. Jogurtů, uzenin, pečiva i všeho dalšího existuje nespočet značek a marketingoví specialisté se nás pomocí lákavých obalů snaží přesvědčit, že právě ten jejich výrobek je nejzdravější, nejchutnější a bez jakýchkoliv přidaných a škodlivých látek. Věříte etiketám a líbivým heslům nebo se řídíte zdravým rozumem?

Stačí, pokud se vypravíte pro bílý jogurt – v chladničkách supermarketů jich najdete nespočet druhů a značek, a i když jde vždy o bílý jogurt, tak každý vám dle svého obalu slibuje něco jiného a jeden se tváří zajímavěji než druhý. Přitom kvalitní bílý jogurt poznáte na první pohled podle krátkého složení.

Podobné je to u většiny výrobků. Proto většina z nás kupuje zkrátka buď to, na co jsme zvyklí, nebo se řídíme cenou a kupujeme to výhodnější. Hodně lidí ale také podléhá promyšleným reklamním praktikám marketérů, kteří by nám slíbili třeba i modré z nebe, pokud si vybereme zrovna jejich výrobek. Na takové sliby jim naletí pak ti, kteří nad nákupem tolik nepřemýšlejí. Což je velká chyba.

Věřte energetickým hodnotám a složení

Nula procent tuku. Bez přidaných konzervantů. Bez éček. Bez umělých sladidel. Vysoký obsah proteinu. Vyšší obsah vlákniny. To je jen pár z hesel, která se můžeme dočíst na nespočtu výrobků. Věříte jim a naivně produkty kupujete a konzumujete? To je sice cílem prodejců, ale nemá to pro zdravý jídelníček žádnou vypovídající hodnotu.

To, čím byste se totiž měli řídit, jsou energetické hodnoty, které musejí být na každém výrobku uvedené a které nesmějí lhát ani vás jakkoliv klamat. Tam se dočtete, kolik je ve výrobku skutečně cukrů, tuků, soli a bílkovin, což by vás mělo zajímat především. Složení vám pak napoví, jestli je potravina rozumná a obsahuje hlavně přírodní základ nebo je to naopak koktejl všech možných přísad, díky kterým chutná a vypadá lépe.

Zároveň nevěřte tomu, že co je nízkotučné či údajně bez tuku, toho můžete sníst, kolik chcete, protože po tom nepřiberete. Na úkor úbytku tuků je totiž v takových výrobcích více cukru, soli či škrobu, takže energetická hodnota produktu se příliš nesníží. A ani výrobky s jinými než klasickými formami cukru nejsou bezchybné, protože i po nich při zvýšené konzumaci přiberete. Takže ve finále je nejlepší řídit se vlastním rozumem a při nákupu více přemýšlet a méně spoléhat na reklamu.