Recept: svíčková omáčka se zakysanou smetanou a krůtím masem

Co budeme potřebovat?

  • 400 g krůtích prsou
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 lžíce másla
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 muškátový oříšek
  • sůl
  • olivový olej

Jak na to?

Kořenová zelenina by měla být přibližně ve stejném poměru, takže stejné množství mrkve, petržele i celeru. Vše si očistíme a nastrouháme na větším struhadle.

Maso si očistíme a odblaníme, ale necháme jej vcelku. Pokud jej omýváte, je důležité jej nejdříve zcela osušit, třeba papírovou osuškou.

Na přípravu použijeme větší hrnec, tak aby se do něj vešlo celé maso i se zeleninou. Ušetříme nádobí a stejně se bude vše připravovat dohromady. Ale nejdříve necháme hrnec rozehřát a maso si potřeme olivovým olejem ze všech stran. Položíme jej do rozehřátého hrnce a necháme zatáhnout ze všech stran.

Nyní maso vytáhneme a na výpeku osmažíme nastrouhanou zeleninu. Jen ji mírně orestujeme, tak aby trošku změkla a začala hezky vonět. Jakmile se rozvoní, přidáme sůl, koření a maso vrátíme zpět.

Vše dohromady zakryjeme, například alobalem, a dáme péct do trouby. Pečeme přibližně hodinu, na 180 °C. Během pečení můžete přidat horkou vodu, pokud maso žádnou šťávu nepustí, ale u krůtího masa to obvykle nebývá potřeba. Naopak, pokud by vody bylo moc, v závěru můžeme péct maso odkryté.

Po hodině maso opět vyndáme a nakrájíme na plátky vhodné k servírování. Zeleninu necháme v hrnci a pouze vyndáme koření. Přidáme lžíci másla a vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Nakonec už jen dochutíme muškátovým oříškem, případně solí, a vmícháme zakysanou smetanu. Není třeba už nic vařit, ale samozřejmě omáčku můžete trochu přihřát, jen ji už nevařte.

Dobrou chuť!

Pokud nevíte co se zbylým celerem, zkuste z něj udělat celerový salát. Skvěle se hodí k večeři, jen s pečivem, nebo jako příloha k hlavnímu chodu na další den.