Recept: pečený králík s bylinkami

Králík bylo vždy, v našich končinách, velmi oblíbené jídlo. Babičky jej měli na dvoře a narážky na toto maso najdete i v řadě českých komedií. Možná se nám díky tomu králík přejedl, ale je to velká škoda. Dietní, velmi chutné maso, se dá zařadit do hubnoucího jídelníčku a dodat tak tělu bílkoviny bez zbytečných tuků. A pokud jde o samotnou přípravu, snadnější najdete jen ztěžka.

Co budeme potřebovat?

  • 2 králičí stehna
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Králík by měl být čistý a suchý. Maso totiž před přípravou nikdy neomýváme. Pokud na stehnech zbyl nějaký tuk, odřežeme jej. Stehna položíme do pekáčku a posypeme kořením. Cibulku nakrájíme na drobno a promícháme s nasekaným česnekem. Maso posolíme, opepříme, přelijeme trochou oleje a zasypeme cibulkou s česnekem. Podlijeme trochou vody a přikryjeme alobalem.

Teď už jen vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 2 hodiny. Králičí maso skutečně vyžaduje tolik času. Pokud tedy chceme nějakou energii ušetřit, naplánujte si současně třeba pečenou řepu, kterou si tak můžete připravit dopředu.

Po dvou hodinách, kdy jsme maso občas přelili výpekem, alobal odstraníme a necháme cca 30 minut dopéct pro kůrku. Podáváme například s domácím coleslaw salátem, nebo jen s brambory.