Recept: FIT restovaná játra na majoránce

.

Zapomeňte na mouku a smetanu, ke kuřecím játrům není třeba nic přidávat a zbytečně tak snižovat jejich optimální poměr nutričních hodnot. Stačí pár ingrediencí a zdravý oběd je na světě.

Co budeme potřebovat?

  • 300 g kuřecích jater
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Jak na to?

Prakticky jediná práce je očištění jater, pak už jde všechno velmi rychle. Takže začneme právě s čištěním. Jednotlivá játra prohlédneme a odstraníme tvrdé části, případně znečištěné části. Pokud játra chceme umýt, vždy je pořádně osušte v papírové utěrce. Chceme je restovat, ne dusit a odkapávající voda by tento proces zpomalila.

Nyní už jen stačí dát na pánev rozehřát olej a vložit osušená játra. V této fázi ještě nepřidávejte ani sůl ani koření, skutečně nechte játra restovat samotná. Nádoba by měla být dostatečně široká na to,a by jednotlivé kusy neležely na sobě, ale mohly se opékat rovnoměrně ze všech stran. 

Z každé strany to zabere přibližně 2 až 3 minuty, jde skutečně o rychlý proces a delším smažením játra jen ztvrdnou, takže je otočte hned jak získají hezkou hnědou barvu.

Jakmile jsou játra orestovaná z obou stran, přidejte sůl, pepř a pořádnou hrst majoránky. Skutečně se nebojte použít hodně a před přidáním ji v dlani ještě promněte, ať se hezky rozvoní. S kořením už restujeme pouze chviličku, aby se nespálilo a hned můžeme podávat.

Jako přílohu si můžete dopřát třeba pečenou rýži. Nebo je můžete servírovat jako poke bowl.