Recept: rajčatový salát

Salát se skvěle hodí jako příloha, ale pokud přemýšlíte dietně, pak jej klidně použijte jako hlavní jídlo. S domácím pečivem vás zasytí a rozhodně to s kaloriemi nepřeženete. Schválně, jestli si ještě vzpomenete na náš dřívější článek:

Buďte zdravější díky rajčatům

Sáhněte si do svědomí. Kolik každý den sníte kusů ovoce nebo zeleniny? Pokud je odpověď: "Pět" nebo více, gratulujeme. Jste jedním z mála. Přitom právě dostatek čerstvého ovoce a zeleniny dokáže nahradit multivitamínové doplňky stravy a taková strava i lépe chutná.

Ale teď už se pojďme podívat na náš extra rychlý dietní recept.

Co budeme potřebovat?

  • 4 větší zralá rajčata
  • 1 menší salátovou, nebo červenou cibuli
  • sůl
  • bílý pepř
  • voda
  • 1 lžíce jablečného octu
  • med

Jak na to?

Rajčata by měla být opravdu zralá, skoro až přezrálá. V salátu totiž výborně vynikne jejich chuť a nezralá udělají více škody, než užitku.

Rajčat rozkrojíme a odstraníme zbytky od stop (bubáky). Nakrájet je můžeme na měsíčky, nebo kolečka. Klidně tvary nakombinujte.

Všechna rajčata dejte do misky a přihoďte k nim na půl kolečka nakrájenou cibuli. Kterou v rukách rozdrobte na jednotlivé kousky.

Ve sklenici si připravte směs vody, octa a medu. Zkrátka vše zamíchejte a ochutnejte. Dodejte poměr jednotlivých ingrediencí tak aby vám to chutnalo. Někdo radši sladší, jiný kyselejší variantu.

Teď už jen přidáme trošku soli a špetku bílého pepře. Přelijeme rajčata s cibulí, promícháme a hotovo. Nejlepší je ale salát dobře odleželý, klidně i na druhý den. Jediná podmínka by měla být, že je podáváme vychlazený.

když k salátu přidáte vynikající focacciu podle našeho receptu, neuděláte chybu.