Neobvyklé kombinace potravin, kterými podpoříte vaše zdraví

Naše tělo potřebuje obrovské množství různých živin. Vitamíny, některé minerály a komplexní sacharidy mu dodáte zejména pomocí ovoce a zeleniny. Bílkoviny a zdravé tuky pak i pomocí kvalitního masa. Pokud ale cvičíte nebo se každý den poctivě hýbete, může být náročnější dostat do sebe dostatek těchto živin, ale i energie ve správné podobě. Vyzkoušejte jednu z kombinací, která se na první pohled může zdát netradiční, ale chuťově si ji zamilujete.

Rajčata a tuky

Tato kombinace se může zdát na první pohled trochu zvláštní, máslo si na rajče jen tak někdo nemaže. Pojďme se však na ni podívat blíže. Zdraví prospěšné tuky, které krásně ladí s chutí rajčat, najdete například v oleji - za nás vede olivový nebo arganový. Tyto tuky pomáhají tělu fungovat a vstřebávat důležité látky pro boj s nemocemi. V rajčatech je jedno takovou látkou lykopen - tedy ono červené barvivo, kterému rajčata vděčí za svou barvu. Rajčata byste také neměli zbavovat slupky, obsahuje totiž nejvíce nutričních látek a sama je ve vodě nerozpustnou vlákninou. Pokud vám slupka rajčat vadí, svému zažívání pomůžete, když rajčata uvaříte.

Špenát a jahody

Špenát je známý pro svůj domnělý vysoký obsah železa. Ačkoliv železa neobsahuje tolik, kolik se původně myslelo, tělu jeho pomocí dodáte draslík nebo důležitý vitamín K. Proto se nabízí

Abyste si dopřáli dostatek železa a špenát využili naplno, zkuste jeho listy zkombinovat v různých salátech s jahodami. Jahody mají také vysoký obsah vitaminu C, jež pomáhá se vstřebáváním železa.

Česnek a cibule

O česneku je známé, že často slouží jako skvělý pomocník v boji proti různým bacilům. Jedná se o jednu z nejznámějších antiseptických potravin, která je také známá jako přírodní antibiotiku. Pomáhá s prevencí mnoha nemocí. Pokud ho zkombinujete s cibulí, dodáte tělu množství antioxidantů z obou potravin a tělo tak bude moci lépe bojovat proti srdečním onemocněním, mrtvici, a dokonce i některým druhům rakoviny. Jak česnek, tak cibuli Češi milují a není tak těžké najít mnoho receptů, kde se používají obě dvě potraviny.