Večerní vínko povoleno! I s ním můžete žít zdravěji

I když váš jídelníček nepatří k těm nejvzorovějším a cvičení je pro vás noční můrou, můžete svému tělu prospět mnoha drobnostmi, které vás nebudou stát příliš úsilí. Příkladem za všechny může být obyčejná procházka. Jistě, pravidelné chození do posilovny, běhání, plavání či jízda na rotopedu či kole jsou skvělé a díky nim rychle zhubnete a dostanete se do kondice, ale kdo tohle všechno nenávidí, ten si může vyjít i na tu obyčejnou, všední procházku. Půl hodiny či hodina na čerstvém vzduchu, třeba s dětmi, vnoučaty či pejskem, to je mnohem lepší než polehávání na pohovce. A je to i vědecky prokázané – pravidelné chození vám pomůže snížit krevní tlak, takže prospívá vašemu srdci, zbavíte se stresu, dokážete si lépe vyčistit hlavu, nadýcháte se kyslíku, což pomůže vašemu mozku, a navíc díky slunci tělo získá tolik potřebný vitamin D.

Večerní vínko povoleno

Ohledně alkoholu a jeho negativního a pozitivního vlivu na zdraví se vedou vášnivé debaty – někdo alkohol striktně odmítá, jiný ho doporučuje v rozumném množství. Můžete zvolit zlatou střední cestu. I podle lékařů dokáže jedna sklenka vína denně prospět zdraví – například sníží krevní tlak. Pokud to budete přehánět, tak si bohužel vykoledujete opačný účinek. Dlouhodobé pití alkoholu tlak zase zvyšuje. Takže pijte zkrátka rozumně a hlavně si nevypěstujte závislost na alkoholu.

Další drobností, kterou si můžete prospět, je omezení kouření. Pokud nezvládnete přestat úplně, snažte se kouřit co nejméně – například si určete, že si s sebou nebudete brát cigarety - a to ani ty elektronické - na rodinné výlety, nebudete kouřit v autě či doma. Čím méně cigaret, tím lépe pro vaše tělo. A nejde jen o vaše plíce, ale například i o již zmiňovaný krevní tlak, který mají kuřáci většinou vyšší než nekuřáci. Když vyšší tlak neřešíte a neléčíte, nakonec si můžete vykoledovat různé srdeční choroby, případně i infarkt.