Rodiče jako viníci - tloustne dítě kvůli vám?

Smutnou realitou dnešní doby je, že obezitou a nadváhou trpí víc a víc dětí. Školáci milují fast foody, s oblibou popíjejí sladké limonády či energetické nápoje, ti náctiletí to večer občas ještě završují alkoholem (přičemž pivo je značným zdrojem cukrů). K tomu mají děti méně pohybu než dřívější generace. A faktem je, že z velké části za nadváhu svých dětí mohou sami rodiče. Je to i váš případ?

Možná odmítavě kroutíte hlavou – vy přece své dítě nepřecpáváte sladkostmi, neposíláte ho do fast foodu a naopak se doma snažíte vařit pestře a zdravě. Jenže to je současná situace – je totiž možné, že svému potomkovi jste základ jeho nadváhy zapříčinili už v dávné době, tedy například už v batolecím věku.

Neodměňujte sladkostmi

Všechny děti milují sladkosti. Řada rodičů toho využívá a v dobré víře je používá jako odměnu. A bohužel s tím začínají už v batolecím věku svých dětí. Odměňují děti za každý dílčí úspěch, vždy jim dají kousek něčeho dobrého – bonbon, lízátko, sušenku, kousek čokolády... Ze snahy potěšit dítě a motivovat ho k dalším krokům se pak stane nechtěné zavedení návyku. Dítě se velmi rychle naučí, že za odměnu dostane sladkost a vyžaduje ji. Tělo si na cukr zvykne a chce ho i dál. Jenže dítě kvůli tomu může začít nabírat nejen váhu, ale hrozí mu do budoucna i cukrovka a další nemoci způsobené nadměrnou konzumací cukru.

Dbejte na pohyb

Kromě rizika sladkostí je tu i nedostatek pohybu. Paradoxně mívají více pohybu předškolní děti než ty školní. Malé děti se vyběhají na zahradě či na hřišti a pohybu mají relativně dostatek. Ale ve škole už je to horší, hodně sedí a hýbou se méně. A i když mají jednou či dvakrát týdně pohybový kroužek, nestačí to. Jejich váha při konzumaci nezdravé stravy roste. Řada rodičů spoléhá na výlety a dlouhé procházky o víkendech, ale ani to bohužel nestačí.

Pokud je to jen trochu možné, snažte se s dítětem hýbat i během týdne, i kdyby to měla být jen delší procházka. Prospěje mu to víc, než tušíte.

Dále čtěte: Držíte některý speciální výživový směr? Pozor, ať kvůli tomu netrpí vaše děti