Je to v hlavě - občas místo doktora pomůže jen se přestat stresovat

Možná se to týká i vás – vaše zdraví už není takové jako bývalo. Trápí vás bolesti páteře, někdy se vám z nevysvětlitelných důvodů špatně dýchá, bolí vás na hrudi a trápí vás žaludek, špatně spíte, jste skoro bez energie, cítíte se smutní a jste náladoví, špatně se soustředíte, zhoršuje se vám pleť, máte problémy s erekcí (jste-li muž) a nebo se třeba zhoršují vaše alergie. Možná obcházíte nespočet lékařů, ale nikdo neví, co s vámi. Nemusí to být neschopností doktorů, jak si už nejspíš namlouváte – problém může být pouze ve vaší hlavě, tedy v psychice. A co víc, může to být na první pohled zcela banální příčina – stres.

Ve stresu je občas každý z nás – stačí, aby se na nás navalilo hodně starostí, pohádali jsme se s partnerem, měli jsme nějaké potíže v práci a už toho máme plnou hlavu a pořád dokola to řešíme a není nám z toho ani moc fyzicky dobře. Ale takový stres nebezpečný není, je to normální součást našeho života, s níž se každý z nás dříve či později vyrovná. Horší je, když je stres dlouhodobý a silný, takže se z něj stane chronický. Nedokážeme se z něj vymanit a trápí nás pořád. Neustále se na nás nabalují další problémy, starosti, hroutí se nám pod rukama domácnost, rodina i sociální vztahy a nedokážeme se z toho začarovaného kruhu dostat.

Navíc často ani netušíme, že jsme se do této nebezpečné pasti chytili – takže když se u nás začnou projevovat již zmíněné psychické i fyzické potíže, tak sami nevíme, co se s námi děje a z čeho to pochází. V takovém případě nás z našich problémů nedokáže dostat ani sebelepší lékař, protože příčina zkrátka není fyzická, ale psychická. Řešením může být pomoc psychiatra či psychologa, případně si můžete zkusit pomoci i sami.

Využijte představivost

Základem je uvědomit si, že se nacházíte ve stresu. Musíte se pokusit nahlédnout do svého nitra, zamyslet se nad svým životem, nad svými starostmi, utřídit si myšlenky. Možná najednou zjistíte, co všechno vás trápí, co všechno pořád dokola ve své hlavě řešíte, co vám nedává spát, co vám kazí náladu. Ať už je samotná příčina jakákoliv (hádky, pracovní potíže, spory s dětmi či nadřízenými), tak následkem je právě stres a jeho negativní působení nejprve na naši psychiku a vzápětí i na naše fyzické zdraví.

Pokud uznáte, že je to i váš případ, pokuste se uniknout tomu. A to doslova. Ideálním řešením je (pokud zrovna není zakázáno cestovat) samozřejmě dovolená – odjeďte aspoň na čtrnáct dní pryč, odpočiňte si, choďte ven, sportujte, užívejte si života, pokuste se hodit všechny starosti za hlavu.

Pokud to není možné, tak si udělejte dovolenou aspoň ve své hlavě. I psychologové radí, že stresu můžete uniknout díky své fantazii. Vždycky když začnete něco příliš řešit, něco vás užírá a ničí, zavřete oči a představte si nějaké klidné místo, kde byste byli rádi, kde jste naprosto bezpeční a šťastní. I jen pouhé představy dokážou na naši mysl působit blahodárně a zklidní ji. Je to vlastně dost podobné meditaci. A pouhých pár minut stačí, abyste se vyhnuli permanentnímu stresu a jím působeným zdravotním potížím.