Mindful eating: vychutnávejte si jídlo v klidu, díky tomu i zhubnete

Pojem mindful eating v angličtině označuje jednoduché principy, které by vám měly pomoci s nápravou vašich stravovacích návyků. Nejen, že tím podpoříte správné fungování vašeho organismu, tyto zásady vám dokonce mohou také pomoci s redukcí váhy. Právě proto je důležité o jídle a jezení začít přemýšlet i trochu jinak, než jste možná byli doteď zvyklí.

Všímavost v jídle

Podstata zásad mindful eating spočívá hlavně v tom, že se na konzumaci jídel musíte dostatečně soustředit. To neznamená, že vaše snaha kvůli tomu skončí u lámání si hlavy nad sestavením jídelníčku. Samotný problém nastává často u stolu, kdy kolem sebe máme mnoho různých podnětů, které nás mohou rozptylovat. To u správného vychutnávání si jídla není vůbec vhodné. Pokud se na jídlo dostatečně nesoustředíte a nevnímáte ho, může snadno dojít k následnému pocitu nenasycení a kvůli tomu i přejídání.

Tipy, jak se více soustředit

Jestliže vám dělá problém dokázat se najíst pomalu a soustředěně, pak vám může pomoci několik snadných tipů. Základem by mělo být nastavit si na začátku jídla časovač na 20 minut. Celá tato doba by měla být vyplněna samotnou pomalou konzumací, což zabrání rychlému zhltnutí pokrmu.

Ovšem aby snězení jedné porce jídla trvalo tolik času, může být pro někoho problém. Proto se nabízí další rady, které vám usnadní pokrm rozdělit do dvaceti minut.

Pokud jíte jen lžičkou nebo vidličkou, zkuste si příbor dát do druhé ruky. Pravděpodobně se vám bude jíst o něco hůř a budete se muset více soustředit – a to je přesně žádoucí.

Dalším důležitým bodem je konzumace pouze menších soust a důkladné rozžvýkání každého z nich. Nikam nespěcháte, proto si díky tomu i lépe vychutnáte samotnou chuť.

Jestliže u jídla nevydržíte bez okolních vzruchů a máte nutkání zapnout si televizi, vzít do ruky mobil nebo alespoň poslouchat rádio, "hecněte" se. Dejte si za úkol jíst v klidu a tichu a místo okolních podnětů u jídla přemýšlejte, co vše bylo potřeba pro vytvoření tohoto pokrmu. Od vypěstování zeleniny zemědělci přes nákup potravin až po finální přípravu ve vaší kuchyni.

Mindful eating a hubnutí

Ačkoliv se to může zdát zvláštní, těchto pár zásad vám dokáže usnadnit i hubnutí. Vše spočívá v tom, že jídlu věnujete maximální pozornost. Je důležité zpomalit, vychutnávat si každé sousto a soustředit se na to, jaké emoce v nás jídlo vyvolává. Díky tomu dopřejete žaludku dostatek času, aby jídlo přijmul. Při jezení ve spěchu si totiž jídlo neuvědomujete a tělu tak dodáváte více, než si ve skutečnosti žádá.

Mindful eating je zajímavou zásadou pro lepší stolování. Díky plné soustředěnosti na jídlo se vyhnete zdravotním potížím a navíc zjistíte, kdy jste sytí. Jídlo si navíc o mnoho více užijete.