Svaly potřebují živiny i v noci, nenechte je hladovět

Při aktivním stylu života jsou spánek a odpočinek nezbytné pro správnou regeneraci svalů i pro jejich růst. Pro tento proces je ale velmi důležitý dostatek živin, a to nejen přes den. Svalová vlákna živiny potřebují i přes noc, aby zvládla opravit co nejvíce namožených a poškozených částí a zároveň aby mohla růst. Vylepšete proto svůj jídelníček o několik potravin, která svalům pomohou i v noci.

Kasein

Kasein je základním proteinem mléka každého savce. U kravského mléka tvoří velkou část, zhruba 80 % všech mléčných bílkovin. Snadno ho tak můžete získat z mléka přežvýkavců či mléčných produktů. Výhodou kaseinu je, že se jedná o bílkovinu, která má dobu vstřebání až 7 hodin. Díky tomu zajistíte svalům trvalý přísun aminokyselin. Ty jsou důležité pro ochranu svalové hmoty. Doporučená dávka, kterou byste měli přijmout před spaním, se pohybuje kolem 30 až 50 gramů.

Lněný olej

Tato skvělá potravina obsahuje kasein také. Olej ze lněného semínka je považován za zdravý tuk. Kromě výživy pro svaly dokáže podpořit také vaši srdeční činnost, a navíc podporuje spalování tuků. Ovšem tím hlavním důvodem, proč byste tento olej měli používat, je fakt, že zpomaluje trávení. Díky tomu tak zajistíte pros svůj organismus plynulé vstřebávání živin, třeba právě zrovna z kaseinu.

Zinek, hořčík a vitamín B6

Kombinace zinku, hořčíku a vitamínu B6 (možná ji z komerčních produktů znáte pod zkratkou ZMA) podporuje správnou produkci hormonu testosteron a tím i tzv. růstový faktor IGF-1. 

V přírodní podobě zinek najdete hovězím masu, játrech, rybách, ale i pivních kvasnicích nebo semínkách (dýňových, slunečnicových a tykvových).

Hořčík pak obsahují oříšky, ale i banány, meruňky nebo datle. Ze zeleniny pak špenát a luštěniny.

Vitamín B6 najdete v játrech, vepřovém masu, droždí, vejcích, ale i oříškách nebo v makrele.

Všechny tyto látky také zlepšují kvalitu spánku a tím ovlivňují správnou funkci nejen svalových vláken, ale i celého organismu.