Cvrček jako cibule - obojí jsou superpotraviny

Dali byste si brouky? Na zahradě nám jich žije dost, ale málokomu z nás se při pohledu na ně začnou sbíhat sliny. Přitom na východě patří k běžným složkám jdelníčku a i řada západoevropanů či Američanů je začíná propagovat jako takzvanou superpotravinu. A někteří vědci tvrdí, že na konzumaci hmyzu závisí bezmála přežití lidstva, protože konzumací vepřového a hovězího neúměrně zatěžujeme naši planetu, zatímco hmyzu je dost a je velmi výživný. Takže takový cvrček je de facto poklad, protože obsahuje bílkoviny i spoustu minerálních látek. Při správné úpravě se mohou brouci a celkově šestinohý hmyz stát zajímavým zpestřením naší kuchyně.

Poklady z našich zahrádek

Pokud budeme upřímní, tak uznáme, že z vrchovatého talíře hmyzí pochoutky se leckomu z nás zvedne žaludek. Našemu tělu i zdraví proto můžeme prospět i mnohem přirozenějšími cestami a také chutněji. Mezi zázračné potraviny, které si navíc můžeme vypěstovat i na vlastní zahrádce (tedy v bio kvalitě), patří cibule a česnek. Navíc nejsou nijak náročné na pěstování a nepotřebují ani příliš vody, natož hnojiva. Když je po vytržení ze země pečlivě usušíte a uložíte, máte zásobu na celý rok.

Tyto dvě obyčejné rostlinky jsou přitom doslova zázračné a věděli to už i naši předci – mají antibakteriální i antimykotické účinky, posilují střeva, čistí cévy a prospívají srdci. Jsou také skvělou prevencí proti různých druhům rakoviny. Pokud tedy úpravou nezničíte důležité vitaminy, minerály a další složky, které se v nich ukrývají, stavají se zázračným elixírem zdraví.