Doplňujte vitamín E pro imunitu, lepší vlasy nebo pokožku. Stačí si dopřát ořechy

Když se mluví o vitamínech, nejvíce se mluví o vitamínech C, D nebo A. Oproti tomu se zapomíná, že i vitamín E pomáhá zlepšit naší imunitu. A je to obrovská škoda. I "éčko" je totiž pro náš organismus velmi důležité a právě tento vitamín nám hodně chutná - najdeme ho třeba v oříškách.

Silný antioxidant

Vitamín E je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, už jen z tohoto důvodu bychom ho měli pravidelně doplňovat. Napomáhá tělu dostat pryč veškeré nahromaděné škodliviny a obnovuje růst tkání i svalové hmoty.

Všechny dámy by měly zpozornět. Vitamín E je vitamínem krásy, takže pokud potřebujete posílit vlasy a nehty nebo zlepšit kvalitu své pleti, určitě jej do jídelníčku zařaďte. Tento vitamín má i výrazný vliv na to, jak budou vypadat naše vlasy, jestli budeme mít hezké a pevné nehty a jeho dostatek se také odráží na kvalitě pleti.

Aby nemoci neměly šanci

V našem organismu se vlivem stresu, nezdravého životního stylu a znečištěného prostředí usazuje běžně velké množství škodlivin - tzv. volných radikálů. Tělo se zanáší, a tím je ohroženo rizikem vzniku řady civilizačních onemocnění, jako jsou nemoci kardiovaskulárního systému nebo nádorová onemocnění. Abychom tomu zabránili, stačí se naučit konzumovat takové potraviny, které napomáhají odplavování těchto nahromaděných škodlivin z těla ven. Cílem je tedy jíst pravidelně potraviny s obsahem vitamínu E.

Rostlinného i živočišného původu

Vitamín E se nejčastěji vyskytuje v potravinách rostlinného původu, v několika výjimkách jej ale najdeme i v živočišné stravě. Nejlepší je konzumovat ho v přirozeném stavu, stačí si dopřát: 

  • mandle
  • kešu oříšky
  • slunečnicová semínka
  • olivový olej
  • mrkev
  • hrášek
  • špenát

Vysoký obsah vitamínu E pak mají také vlašské ořechy a arašídy. Z živočišných zdrojů je to pak králičí maso, vepřové maso a játra nebo také vajíčka.

Denní dávka vitamínu E je pro dospělého člověka doporučována ve výši 12 mg, což odpovídá třeba dvěma hrstem oříšků. Pozor ovšem na to, že vitamín E, stejně jako všechny antioxidanty, je velmi citlivý na světlo. Proto bychom oříšky nebo olivový olej měli skladovat vždy na temném místě.