Nejčastější chyby při posilování imunity: přehnané čištění potravin a loupání ovoce

V současné době, kdy na nás útočí nejen klasické podzimní virózy a nachlazení, ale jsme ohroženi i virem Covid-19, neustále čteme rozličné rady o tom, jak posilovat naši imunitu. Právě ta je naší hlavní ochranou před viry a negativními vlivy okolí. Ale napadlo vás někdy, že si svou imunitu můžete narušovat, aniž byste o tom věděli? Dělá to kupodivu většina z nás a i s ohledem na naše zdraví je potřeba co nejrychleji s tím přestat.

To hlavní, co děláme pro svou ochranu a abychom zabránili průniku virů do našeho těla, je poctivé mytí a dezinfikování. A nejen rukou, to je základem hygieny a v posledních měsících o něm často slýcháme. Bohužel často až přehnaně čistíme a dezinfikujeme i to, co bychom nemuseli. Sice nám to přímo neublíží a v první chvíli to skutečně zlikviduje možné viry, které na předmětech (jako jsou kliky, volant, nákup, telefony, klíče a tak dále) mohou být, ale z dlouhodobého hlediska to oslabuje naši imunitu. Proč? Protože se snažíme udržovat sami sebe v naprosto hygienickém a čistém prostředí bez kontaktu se škodlivinami, na které pak tělo neumí reagovat. Když se pak s nějakým virem skutečně setkáme, tělo má mnohem více práce zbavit se ho a bojovat s ním – zkrátka si na jeho přítomnost odvyklo.

Ovoce neloupejte

Stejně jako nás z dlouhodobého hlediska ohrožuje přehnaná čistota, která může dokonce i našim dětem způsobovat v budoucnu různé alergie, tak nás ohrožuje i přehnané mytí potravin. Když si je přineseme z obchodu, tak je řada z nás hned omývá. Nebo je omýváme před konzumací. A to často i teplou vodou a co nejpečlivěji. Věříme, že tak ovoce a zeleninu zbavíme pesticidů a možných bakterií, které na nich mohou zákeřně číhat. Proto hodně lidí myje i maso a další potraviny.

Experti před přehnaným mytím potravin - teplou nebo horkou vodou - varují. To škodlivé sice zlikvidujete, ale připravíte se i o to cenné. A pokud ovoce a zeleninu preventivně zbavujete i slupek, přestaňte. V nich je totiž většina vitaminů a minerálů, které tělo potřebuje. Slupka má navíc - jako vláknina - i důležitou čistící funkci v trávicí soustavě. Proto slupky zbytečně nevyhazujete do odpadků, raději si je dopřejte a pomozte tělu zlepšit odolnost proti nemocem.