Toxiny nám škodí. I tak si je rádi dopřáváme

Jaro je obdobím, které mnoho lidí svádí k detoxu organismu. To je skvělý nápad, ale jednou ročně taková aktivita tělu nestačí. Jelikož jídla plná škodlivin a toxinů konzumujeme neustále, měli bychom si takovou očistu od toxinů, čili detox, dopřávat pravidelně. A nebo ještě lépe – měli bychom ze svého jídelníčku trvale vyškrtnout všechny potraviny, které nám ubližují. A rozhodně nejde jen o to, že po nich tloustneme.

Zjišťujte, co jíte

Mnoho lidí žije v mylném dojmu, že je úplně jedno, co jedí. Tělo si přece se vším poradí – a pokud ne, dá nám to žaludek vzápětí jasně najevo. Když není po jídlu žádný problém, tak to tělu vyhovuje, nebo ne? A i když se mnozí snaží hubnout, tak stejně v mezičase kozumují to, co jim škodí. Tedy potraviny, ve kterých jsou i různé ne příliš zdravé látky, éčka, konzervanty a další přísady, s nimiž si organismus poradí hůře a které mu mohou ubližovat. Proto je lepší hned při nakupování pozorně číst etikety, nenechat se zlákat líbivými obaly a marketingovými slogany. Přemýšlet nad tím, co jíte a co to s vaším tělem udělá, je pak základ.

Čemu se vyhnout?

Možná vás něco jako detox vůbec neláká, protože vám to připadá nechutné a nechce se vám hladovět, jíst úplně jinak, než jste zvyklí či pít podivuhodné koktejly. V tom případě se snažte, aby detox vaše tělo vůbec nepotřebovalo. To znamená, že byste měli omezit na naprosté minimum konzumaci potravin, které našemu organismu škodí úplně nejvíc. Jde zejména o tučná jídla z fast foodů, smažená a fritovaná nebo velmi mastná jídla. Dále různé polotovary kvůli různým konzervantům, vyššímu obsahu soli. A nezapomínejte také, že škodit mohou i sladkosti kvůli vysokému obsahu bílého cukru, fruktózy, ale i třeba spoustě ztuženého tuku v některých sušenkách nebo čokoládových "pochoutkách".

Škodlivé jsou pro zdraví i energetické nápoje, pokud si je dopřáváte ve větším množství - třeba mezi mladými lidmi jsou zrovna ony bohužel velmi oblíbené.