Bez "céčka" se neobejdete. Jak ho doplňovat?

Ačkoliv existuje celá řada vitaminů, tak pro naše zdraví je jedním z těch podstatných vitamin C. Pokud ho má tělo málo, tak se to projeví výrazně oslabenou imunitou a náchylností k nemocem. Jeho nedostatek může způsobit i nemoc zvanou kurděje, která je velmi nebezpečná.

Jak už jsme zmínili, pokud byste neměli žádný příjem vitaminu C, tak se u vás objeví avitaminóza někdy pojmenovaná také kurděje nebo korbut. V jejím důsledku se nejen snižuje imunita, ale začnou krvácet dásně, projeví se to na stavu kůže a nastanou poruchy tvorby krve. V dávné minulosti to byl závažný problém námořníků, a i když je tato nemoc nyní v populaci spíš výjimečná, tak snížený příjem vitaminu C vůbec výjimečný není.

Doplňujte vitaminy

Příjem vitaminů bychom neměli podceňovat. Naše tělo bez nich nemůže správně fungovat a nakonec na to doplatíme vlastním zdravím. Vitamin C přitom tělu musíme dodávat pomocí stravy, protože samo si ho nevyrobí. A zvlášť na podzim, kdy se musí bránit proti všem možným virózám, je tenhle vitamin posilující imunitní systém naprosto zásadní.

Proto je nutné myslet na něj a tělu ho v dostatečném množství dodávat. Možností je pořídit si přímo „Céčko“ z lékárny, případně užívat nějaký druh multivitaminů. Ale ještě lepší je dostávat ho do těla přirozenou cestou, tedy ze zdravých potravin.

Kde najdeme „Céčko“?

Budete-li tenhle vitamin doplňovat s pomocí potravin, které mají vysoký obsah „Céčka“, bude to úplně nejlepší, neboť tyto potraviny nám toho dají mnohem víc než jen jeden vitamin – je jich tam zpravidla o dost víc, plus minerály, vláknina a další složky. Takže pokud máte tu příležitost, dávejte si denně aspoň dvě až tři porce potravin s vysokým obsahem „Céčka“ - a vaše tělo odolá všemu.

Nejvíc jsou doporučované tyto druhy ovoce a zeleniny: papriky (mají až 300 mg vitaminu C na 100 gramů své váhy), černý rybíz (najdeme v něm až 300 mg vitaminu C na 100 gramů váhy), kiwi (obsahuje až 130 mg „Céčka“ na 100 gramů), papája (má až 100 mg „Céčka“ na 100 gramů), citrusy (obsahují až 70 mg na 100 gramů váhy), květák či brokolice a kapusta (v nich je až 130 mg vitaminu C na 100 gramů).